Szakmai Nap – fókuszban a gyermekkori kórképek 

Friss videók

 • EgészségMagazin
  A cukorbetegség
 • EgészségMagazin
  Hogyan sportoljunk allergiásként?
 • EgészségMagazin
  Ízületi gyulladások - Mit, mikor használjunk?
 • EgészségMagazin
  Mit jelent az egészség egy élsportolónak?
 • EgészségMagazin
  Mit okoz a vitaminhiány?
 • EgészségMagazin
  A tartós fogyás sikere

Szakmai élet

Szakmai Nap – fókuszban a gyermekkori kórképek 

Szerző: primamedica.hu
Szakmai Nap – fókuszban a gyermekkori kórképek 

Következő állomásához érkezett a nagy sikerű Prima Medica Szakmai Napok. Szeptember utolsó hétvégéjén Gyakori gyermekkori kórképek diagnosztikája és kezelési lehetőségei címmel, a Gyermekgyógyászati Központ kiváló szakemberinek előadásait hallgathatták meg az érdeklődök.

Funkcionális gasztrointesztinális kórképek (FGID) csecsemő- és kisgyermekkorban

Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő- és gyermekgyógyász átfogó előadásából részletesen megismerhettük az FGID kórképek tüneteit, kivizsgálásának és terápiájának lehetőségeit. Megtudhattuk többek közt azt is, milyen jelekből különböztethetjük meg az egészséges csecsemőknél is előforduló bukást, az orvosi kezelést igénylő reflux betegségtől.

Megismertük a csecsemőkori hasfájás/infantilis kólika jellemzőit és kezelési lehetőségeit. Dr. Polgár Marianne a csecsemőkori dyscheziát és tejallergiát követően az idősebb gyerekek kapcsán beszélt a főként iskolás és adolescens korban jelentkező funkcionális hasi fájdalomról, illetve az e korosztály körében jelentkező elhízás okaként a bélbaktériumok összetételének kóros megváltozásáról is említést tett. Kitért a mikrobiom élettani szerepére, a születést követő ezer nap fontosságára az egészséges bélflóra kialakításában és a probiotikumok hatásaira. Rendkívül információgazdag előadásának végén megismerhettük a táplálékintoleranciák, FODMAP kezelés, az enzim hiányok és a nem-cöliákiás gluténérzékenységgel (NCGS) kapcsolatos főbb, aktuális tudnivalókat is.

Kiemelt újdonságok a gyermekkori allergia megelőzés, diagnosztika és kezelés területén

Dr. med. habil Réthy Lajos PhD gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus előadása három fő témakör köré épült. A megelőzés kapcsán beszélt a kora csecsemőkor jelentőségéről és azon belül is a földimogyoró allergia prevencióról. A diagnosztikával kapcsolatban a molekuláris allergológia által nyújtott lehetőségeket ismertette, a kezelésben pedig hangsúlyozta az immunterápia szerepét.

Az allergia megelőzéséről szólva említést tett a lehetőleg 6, de legalább 4 hónapig tartó kizárólagos szoptatás fontosságáról. A nemzetközi ajánlásokat ismertetve beszélt a földimogyoró bevezetésének biztonságos módjáról, kiemelve, hogy az allergiára kiemelten hajlamos csecsemőknél fontos, hogy az allergia kockázatát szakember mérje fel. Az allergia kezelése kapcsán megismerhettük a tüneti kezelés és a tartós megoldást nyújtó oki terápia, az immunterápia közti különbségeket. Kiemelte, hogy a GINA ajánlása alapján az immunterápia asztmában is adható, ha nincs akut fellángolás. Beszélt az immunterápia kiemelt szerepéről a fiatal felnőtt poratka allergiás rhinitisesek körében. Végül a diagnosztikához kapcsolódóan bemutatta a hagyományos és a CRD (molekuláris vagy komponens alapú) diagnosztika közti különbségeket. Részletesen is ismertette a CRD vizsgálat szerepét az ételallergiás páciensek életében: a molekuláris diagnosztika segítségével a betegek életminősége jelentősen javulhat. Kutatások szerint ugyanis például a tojásallergiás gyerekek 70%-a, a tejallergiás gyerekek 75%-a tünetek nélkül képes péksüteményt, muffint, pogácsát enni, vagyis olyan ételt, ami belesütött tojást/tejet tartalmaz. Azt, hogy a gyermek erre a hőérzékeny allergén összetevőre allergiás-e, a CRD vizsgálattal lehet meghatározni.

Gyakori fül-orr-gégészeti problémák gyermekkorban

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter előadását a gyermekek és a felnőttek közti fül anatómiai eltérések rövid ismertetésével kezdte. Elmondta, milyen következményekkel járnak ezek a különbségek a fülkürt funkcióra nézve, majd a középfülgyulladás típusait és kezelésüket mutatta be részletesen. Beszélt a felsőlégúti fertőzések szerepéről a tuba dysfunkció létrejöttében.

Elmondta, hogy a 3 év alatti gyermekek 20%-a a középfülgyulladás mentes csoportba tartozik, többsége (75%) évente 1-3 alkalommal találkozik a betegséggel, míg 15% az „Otitis prone” (rizikócsoport rizikófaktorokkal) csoportba tartozik, évente akár 3-6 megbetegedéssel. A rizikófaktorok és vírusok, mint hajlamosító tényezők mellett az előfordulást csökkentő fontos tényezőként kiemelte a „watchful waiting”, a késleltetett antibiotikum adás elterjedését. Ezt követően részletesen ismertette az akut otitis media (AOM) és a krónikus szerózus otitisz (OME) tünetei, lefolyása, diagnózisa és kezelése közti hasonlóságokat és különbségeket.

Aktuális témák, új irányelvek a gyermekgyógyászatban

Dr. Balogh Ádám PhD csecsemő- és gyermekgyógyász, allergia specialista a gyógyszerallergiával kapcsolatos tudnivalókat foglalta össze. Előadásából megtudhattuk, hogy az adverz gyógyszerreakciók száma és a súlyos reakciók, az anafilaxia előfordulása is folyamatos növekedést mutat. Ezzel együtt – főként gyermekkorban jelentkező kiütések miatt – sok, a populáció 10 százalékban van jelen a „self-reported” penicillin allergia. Valós gyógyszerallergia azonban ezen eseteknek csak kevesebb, mint 1/10-ében igazolódik, s a gyermekek 94%-a képes később az adott gyógyszert használni. Dr. Balogh Ádám részletesen kitért az adverz reakciók típusaira, a korai, 1 órán belüli és késői tünetekre. Ismertette az anamnézis, a diagnosztikai vizsgálatok, provokációs tesztek típusait és szerepét, bemutatta a szérum triptáz szint meghatározásának jelentőségét. A penicillin mellett beszélt a ß laktám antibiotikumok és a makrolidok által okozott gyógyszerallergiás tünetekről is, az NSAID allergia kapcsán pedig megemlítette azt is, hogy asztmások körében magasabb az előfordulása.

Tüdőgyógyászati problémák gyermekkorban

Dr. Hidvégi Edit PhD gyermekgyógyász, gyermek és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus előadását a gyakori felső légúti hurutok okainak és kezelési lehetőségeinek ismertetésével kezdte. Hangsúlyozta az egyes szakterületek – fül-orr-gégészet, infektológia, allergológia, gasztroenterológia, neonatológia - együttműködésének szerepét a gyermekkori betegségek kezelésében. Kiemelte a helyes orrfújás elsajátításának fontosságát, illetve kitért az orrcseppek helyes alkalmazására is. 

Felhívta a figyelmet az olyan felső légúti betegség tüneteit mutató állapotokra is, mint a post-nasal dip, vagy a reflux. Beszélt a szülők által leginkább a jellegzetes éjszakai ugató köhögésről ismert kruppra hajlamosító tényezőkről és a klinikai tüneteiről, otthoni és kórházi kezelési lehetőségekről. Ismertette a pneumóniák felosztását, típusos és atípusos tüneteit, kezelését. Előadásának végén kitért az asztmával kapcsolatos fontosabb tudnivalókra is: szó esett a betegség súlyosságának megítéléséről, illetve a gyermekkori sajátságokról.

Az ultrahang vizsgálat egyes kérdései gyermekkorban

Dr. Kövi Rita radiológus, csecsemő- és gyermekgyógyász előadásában a gyermekkorban végzett ultrahang vizsgálatok sajátosságait emelte ki. Az egyes vizsgálati területekhez – has, kismedence, nyak, agy és csípő - kapcsolódó ultrahang felvételeket informatív magyarázattal mutatta be, kiemelve, hogy az ultrahangos vizsgálat a szűrésben és a diagnosztikában is nagy jelentőséggel bír.

A hasi szervek uh vizsgálata kapcsán kitért a máj és a májkapu elemzésére, de az epekő és az epehólyag gyulladásra utaló jelekről is említést tett. Hallhattunk a hasnyálmirigy, a vesék, a vesekő, a lép vizsgálatáról is. A belek ultrahangképe kapcsán kiemelte a gyulladásra utaló jeleket. Átfogó előadásában a kismedencei uh vizsgálatról is szó esett, kitért a gyakoribb hólyag és petefészek rendellenességekre. A nyaki uh vizsgálatról szóló magyarázata során szemléltette a különbséget a normál pajzsmirigy és a Hashimoto thyreoditis ultrahang képe között. 

Előadásának záró részében, a fejlődési rendellenességekről szólva összefoglalta, hogy milyen szempontok figyelembe vételével zajlik az újszülöttek csípőszűrése.

Forrás: www.primamedica.hu

 

 

 

 • EgészségÁruda

  Szeretne házi készítésű növényi tejet?
  Szeretne házi készítésű növényi tejet?

  MIDZU növényi tejfőző gép tejfehérje allergiásoknak, laktóz érzékenyeknek. Saját receptfüzettel!

 • EgészségMagazin

   Sör, üdítő és tenger gyümölcsei? Köszvényeseknek fontos a tudatosság
  Sör, üdítő és tenger gyümölcsei? Köszvényeseknek fontos a tudatosság

  A köszvény egy nagyon fájdalmas és meglepően gyakori betegség, amely anyagcsere eredetű, így egyáltalán nem mindegy, milyen étrendet folytat az érintett. Dr. Selyem Réka, a FájdalomKözpont reumatológusa a nyári csábítások veszélyeire hívta fel a figyelmet.

 • Szakmai élet

  Belső képzési nap a Prima Medicánál
  Belső képzési nap a Prima Medicánál

 • Közösségi élet

  I. Prima Medica Családi Nap - Közösségi élmény és összetartozás
  I. Prima Medica Családi Nap - Közösségi élmény és összetartozás

  Hagyományteremtő céllal, a Semmelweis Nap alkalmából, a Prima Medica Közösség összetartozás érzésének erősítésére rendeztük meg június végén az I. Prima Medica Családi napot, Vérteslovason.

 • Sportegyesület

  A közös sport feltölt, kikapcsol,sikerélményt nyújt közösséggé kovácsol
  A közös sport feltölt, kikapcsol,sikerélményt nyújt közösséggé kovácsol

 • EgészségClub

  V. Cukorbeteg Klub - Hasznos és praktikus tanácsok a könnyű és élhető mindennapokért
  V. Cukorbeteg Klub - Hasznos és praktikus tanácsok a könnyű és élhető mindennapokért

  Az idei év első félévében is aktív klubélet folyt a Prima Medica EgészségClubban. Ez alatt az idő alatt is számos érdekes előadás, szervezett program zajlott, amelyeket EgészségCarddal rendelkező tagjaink kedvezményesen látogathattak.

 • EgészségHálózat

  Szöveti cukor monitorozás
  Szöveti cukor monitorozás

  Új eszközzel, szolgáltatással bővült a Cukorbetegközpont. Mostantól szövetu cukor monitorozásra is lehetőség van intézményünkben!