2022.11.11

SZAKMAI NAP - 2022.11.19. | Terhességi cukorbetegség

Újra szakmai napot tartunk, ami online is követhető lesz!

Célkitűzésünk a szakmák közötti kapcsolatok erősítése, a betegek legmagasabb szintű szakellátása, valamint egy olyan közösség építése, amely együtt gondolkodik, egymásra figyel, támogat. 

A gesztációs diabétesz a várandósság alatt kialakult cukorbetegség, mely kialakulásának oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. Ha kiderül, hogy a kismama terhességi cukorbetegségben szenved, akkor mielőbb szigorú diéta és szükség esetén inzulinterápia válik elengedhetetlenné, mind a mama, mind a születendő baba egészsége érdekében.

A cukorbetegek száma napról-napra növekszik és ezalól a kismamák sem kivételek. A gesztációs diabétesz a szakma egy olyan területe, amely sajnálatos módon  nem kap kellő figyelmet. A Prima Medica Egészséghálózat ezen helyzet megváltoztatására hívta életre a Cukorbetegközpont és a Nőgyógyászati Központ közös szervezésében novemberi szakmai napját és a középpontba állította a terhességi cukorbetegséget. Célja, hogy a szakemberek - legyen szó háziorvos, szülész-nőgyógyász vagy diabetológus kollégáról - átfogóbb képet kapjanak a gesztációs diabétesz jelenségről, a veszélyekről, a felismerés fontosságáról és a megfelelő kezelés alkalmazásáról a kismama és a magzat védelmében a legújabb kutatások figyelembevételével.

 

A szakma kiválóságai szakterület specifikusan ismertetik a terhességi cukorbetegség sajátosságait és válaszolnak a résztvevők kérdéseire is.

 

Dr. Turi Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász, előadásában a terhességi cukorbetegség szülészeti - terhespatológiai vonatkozások ismertetésére helyezi a hangsúlyt, melyben kiemeli, hogy a magas vércukorérték milyen rizikót jelent a várandósság idején, a szüléskor, valamint a későbbiekben is. Megnőhetnek a szülési komplikációk (koraszülés, szülésbefejező hüvelyi műtétek, szülőutak sérülésének lehetősége, a császármetszés) kockázata, a baba nagyobb súllyal jöhet világra, sérülhet a szülés kapcsán, koraszülés esetén számos probléma nehezítheti a magzat életminőségét.

 

Cukorbetegközpont orvosai Dr. Polyák Annamária és Dr. Fövényi József Phd a terhesség és diabétesz kapcsolatát elemzik, az általános tünetek és megelőzés fontossága mellett, a korszerű kezelési módszerek bemutatására helyezik a hangsúlyt. Dr. Fövényi József Phd többek között előadásában a szöveti cukor folyamatos monitorozásához kapcsolódva fejti ki több éves tapasztalatait.

 

Az egészséges életmód és a cukorbeteg étrend irányelvei alapján összeállított táplákozás fontosságát Drégely Anikó, dietetikus fogja előadásában hangsúlyozni. Az elmélet mellett gyakorlati praktikákkal, mintaétrenddel mutatja be, hogy mire érdemes figyelni és hogyan segíthetnek a szakemberek a gesztációs diabéteszben szenvedő pácienseknek.

 

A november 19-ei szakmai napon új kutatásokra és több évtizedes szakmai tapasztalatra épült orvosi prezentációk várják a résztvevőket terhességi cukorbetegség témakörben.


Helyszín:      1016 Budapest, Krisztina körút 99. – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK előadóterme).
A személyes részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

 

TERVEZETT PROGRAM:

 

09:00-09:45 Dr. Polyák Annamária
Terhesség és diabetes

 

09:50-10:35 Dr.Karászi Gyula
Terhességi cukorbetegség: gyakorisága és jelentősége, megelőzési lehetőségek és a korszerű kezelési módok
 
10:35-10:55 Kávészünet
 
10:55-11:40 Dr. Fövényi József Phd
Folyamatos szöveti glükóz monitorozás
 
11:40-12:00 Dr.Steier Ferenc
GlucoMen Day folyamatos szöveti cukormérő rendszer
 
12:00-12:50 Ebédszünet
 
12:50-13:35 Dr. Turi Zsuzsanna
Terhességi cukorbetegség szülészeti - terhespatológiai vonatkozások - szemelvények
 
13:40-14:05 Drégely Anikó
A terhességi cukorbetegségről dietetikus szemmel
 
14:10-14:55 Kriller Norbert (HEALZZ)
Adatvezérelt egészségügy

 

Amennyiben szeretné élőben nézni az előadásokat, csatlakozzon a Facebook  oldalunkhoz!
Az eseményen történő személyes részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük írjon emailt: molnar.zsuzsanna@primamedica.hu címre, vagy hívjon minket telefonon: +36 70 629 6059