2022.01.19

Szakmai Nap – 2022.02.05.

Korszerű kezelési módszerek az Allergiában címmel tartjuk meg ide első képzésünket kíváló szakorvosainkkal együttműködve
– ezúttal rendhagyó módon, online formában.

A február 5-i szakmai nap hivatalos programja:

 

Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus: 

Új szempontok az asztma bronchiale kezelésében - avagy az asztmás beteg menedzselése

• Dr. Tárnok Ildikó, allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász: 

Újdonságok az asztma kezelésben – Ki az, akit lásson tüdőgyógyász?

• Dr. Magyar Donát Ph.D, aerobiológus, egészségügyi szakértő: 

Indoor allergének szerepe a légúti allergiákban

• Dr. Hidvégi Edit Ph.D, gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász:

Táplálékallergia – Hogyan jutunk el a diagnózisig?

• Dr. Balogh Ádám Ph.D, allergológus és klinikai immunológus: 

Anafilaxia akut ellátása és azt követő kivizsgálás folyamata

• Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész: 

Sublingualis immunterápia (SLIT) mellékhatásai

• Szilágyi Balázs, betegkövetési szakértő: 

Immunterápiás regiszter a hatékony pácienskövetésért

A szakmai nap előadásainak megtekintése


 

Bővebben az előadásokról:

 

Dr. Potecz Györgyi: Új szempontok az asztma bronchiale kezelésében - avagy az asztmás beteg menedzselése

Asthma bronchiale diagnózissal hazánkban mintegy 320,000 felnőtt beteget tartanak nyilván, de a valós szám ennél lényegesen több. A Prima Medica Egészséghálózat szakmai napjának előadásában, melyet Dr. Potecz Györgyi, a Budai Allergiaközpont kiváló orvosa mutat be számunkra. A doktornő röviden felvázolja az asztma kezelésének alapelveit, és néhány „különlegesebb” vonatkozását – úgy mint a várandós asztmások kezelése vagy az asztma-COVID kezelés problematikája –, ill. röviden ismerteti az általános kezelési protokoll újdonságait is.

• Dr. Tárnok Ildikó: Újdonságok az asztma kezelésben – Ki az, akit lásson tüdőgyógyász?

Az előadásban az új asztma kezelési irányelvekre hívja fel a Háziorvos és a társszakmákban dolgozó Kollégák figyelmét Dr. Tárnok Ildikó, a Budai Allergiaközpont orvosa, bemutatva néhány típusos kezelési problémát, a betegséggel és terápiával kapcsolatos gyakori tévhitet és a szóba jövő megoldási lehetőségeket.

• Dr. Magyar Donát Ph.D: Indoor allergének szerepe a légúti allergiákban

Az előadásban a belső téri allergiák kiváltásában szerepet játszó lakáshasználati szokások kerülnek bemutatásra Dr. Magyar Donát Ph.D aerobiológus, egészségügyi szakértő által. A doktor úr esettanulmányokon keresztül szemlélteti az épületek tervezése és kivitelezése során tapasztalt gyakori hibákat, és a fellelt okok elhárításának, kezelésének lehetőségeit – szakszerűen kivitelezett spóramentesítéssel.

• Dr. Hidvégi Edit Ph.D: Táplálékallergia – Hogyan jutunk el a diagnózisig?

Az allergiás betegek ellátása során többször szembesülhetünk azzal a problémával, hogy a betegnél bizonyos ételek kellemetlen tüneteket váltanak ki. Hogy ezek valójában allergiás eredetűek-e, ennek a diagnosztizálásához nyújt segítséget Dr. Hidvégi Edit Ph.D, az Allergiaközpont kiemelkedő orvosának előadása. 

 • Dr. Balogh Ádám Ph.D: Anafilaxia akut ellátása és azt követő kivizsgálás folyamata

Az anafilaxia egy életveszélyes állapotot előidéző túlérzékenységi reakció. Azonnali orvosi beavatkozás nélkül- a légzés és a keringés összeomlása miatt- akár halálhoz is vezethet. Szerencsére a tünetek rövid időn belüli helyes megállapítása esetén könnyen kezelhető. Erről és a kivizsgálás folyamatáról beszél előadásában Dr. Balogh Ádám Ph.D, allergológus és klinikai immunológus.

• Dr. Moric Krisztina: Sublingualis immunterápia (SLIT) mellékhatásai

Az immunterápia, mint terápiás lehetőség régóta ismert kezelési módszer. Megfelelő indikációk esetében nagy fokú javulás/ gyógyulás érhető el az allergiás betegségben. Jelenleg két formában alkalmazzák világszerte: sublingualis (SLIT) és subcutan (SCIT) immunterápiaként. Mindkét esetben lehetnek mellékhatások, de eltérő súlyosságúak. Több tanulmány is alátámasztott, hogy a SLIT esetében kevesebb és kevésbé szignifikáns advers reakciók jellemzőek.

• Szilágyi Balázs: Immunterápiás regiszter a hatékony pácienskövetésért

Az allergén immunterápiával kezelt páciensek nyomon követését szolgálja a Budai Allergiaközpont, KKV Start pályázat keretén belül továbbfejlesztett immunterápiás regisztere. Az online kitölthető kérdőívet az érintett páciensekhez az adott allergiás szezon tetőzésekor küld ki a rendszer. Az ív kitöltésével –többek között- az allergiás tünetek változását rögzítik szezonról szezonra, ezáltal lehetővé téve az immunterápia által előidézett változások, a test különféle allergénekre adott reakcióinak nyomonkövetését. Az adatbázisba érkezett válaszok azon túl, hogy információt mutatnak a kezelőorvosnak, értékes kutatási adatként is felhasználhatók az immunterápiák alkalmazásáról, azok hatékonyságáról. 


 

A továbbképzést a Szegedi Tudomány Egyetem, valamint az Állami Egészségügy Ellátó Központ akkreditálta. 
Orvosoknak 5 kreditpontot igazolhatunk a részvételért. A képzés térítésmentes.

A szakmai napra az OFTEX felületén keresztül lelehtséges bejelentkezni itt »