Hadd egyek jól
Esemény logó
Hadd egyek jól - Diétás étel

Célunk

A táplálkozás létszükségünk. Az olyan népbetegségek estén mint a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, a szív és érrendszert érintő betegségek vagy ételallergia különösen fontos és nélkülözhetetlen a megfelelő és helyes élelmiszerek ismerete.

A táplálkozási ismeretek elsajátítása a kisebbek esetében is elengedhetetlen. A gyermekkorban kialakított, helyes táplálkozási szokások, megelőzhetik a későbbiekben kialakuló betegségeket.

Az Allergiaközpont, Cukorbetegközpont, Endokrinközpont és a KardioKözpont közös összefogással, szeptemberben elindítja, a Hadd egyek jól!- kezdeményezést, melynek keretein belül ingyenes kiscsoportos dietetikai foglalkozást tart az alábbi témakörökben:

  • inzulinrezisztencia
  • ételallergia
  • cukorbetegség – fókuszba helyezve a terhességi cukorbeteg kismamákat
  • meddőség
  • szív és érrendszeri betegség
  • tudatos táplálkozás kialakítása gyermekkorban

Szakértőink segítenek elsajátítani a helyes étkezés alapjait. Támogatást nyújtanak a megfelelő étrend összeállításában. Gyakorlatban mutatják meg, hogy mi, mennyi tápanyagot tartalmaz. Hasznos tanácsokkal látnak el, mely kamatozik a konyhában is!

A foglalkozásokat Drégely Anikó, Sarnyai Tünde, Szkladányi- Szabó Lucia és Varga Dóra dietetikusok tartják.

A részvétel ingyenes, de bejelentkezéshez kötött! Foglalj időpontot és tudj meg többet betegségedről és a hozzá kapcsolódó táplálkozásról.

Szakértői csapatunk

Drégely Anikó - Profil kép
Drégely Anikó

Drégely Anikó sportspecifikus dietetikai szakember. Szív és érrendszeri betegséggel küzdő páciensek étrendi kezelésével, inzulinrezisztens és 2-es típusú cukorbetegek, valamint terhességi cukorbeteg kismamák oktatásával is foglalkozik. Hitvallása, hogy nincs tiltott élelmiszer, csak kerülendő mennyiség, így a kiegyensúlyozott és változatos étrend híve!

Sarnyai Tünde gyermek dietetikával foglalkozik 2015 óta. Felelős gasztrohős, akinek szakterülete a gyermekkori elhízás diétás kezelése. Kis betegei között megtalálhatók 1-es típusú cukorbeteg és gasztroenterológiai betegségekkel rendelkező gyerekek is.

Sarnyai Tünde - Profil kép
Sarnyai Tünde
Szabó Lucia - Profil kép
Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia 2019 óta praktizál dietetikusként, 2021-ben pedig a fitoterapeuta szakképesítését is megszerezte. Kiemelt területe az ételallergia, a terhességi cukorbetegség és az inzulinrezisztencia diétás kezelése.

Bejelentekezés

Tematikáink

A kiscsoportos dietetikai foglalkozás kiváló lehetőség arra, hogy a diétás elméleti alapokat átültessük a gyakorlatba. Hiszen úgy lesz valóban hasznos a tudás, ha alkalmazni is tudjuk az.

Az alkalmak tematikusak, de minden alkalommal lesz lehetőséged kötetlen beszélgetésre is, ahol szakszerű választ és segítséget kapsz a kérdéseidre. Abban térünk el egy hagyományos dietetikai konzultációtól, hogy mindig egy-egy téma köré építjük az alkalmakat:

Inzulinrezisztencia

Például inzulinrezisztencia esetén, a javasolt szénhidrát mennyiségeket pontosan kimérjük, megfőzzük, kiszámoljuk, - legyen ez akár egy ebédre szánt keményítő tartalmú köret, reggelire fogyasztandó zabpehely, vagy vacsorára a pékáru mennyisége. IR-barát desszerteket hozunk a mindennapokra. Segítünk, hogy milyen nasit válassz a boltban vagy, hogy mit készíts kisétkezésre. A szénhidrátszámolást a gyakorlatba is átültetjük!

Cukorbetegség, terhességi cukorbetegség

A cukorbetegség esetén megismerkedünk a különböző édesítőszereket típusaival, illetve felhasználásukkal, valamint a szénhidrátokkal és azok felszívódásával. Megnézzük, hogy mit ehet és mit nem egy cukorbeteg.

Terhességi cukorbetegség esetén megnézzük a betegség alapjait és annak diétás kezelési lehetőségeit. Beszélünk a várandósságban fogyasztható édesítőszerekről és az ezekkel készült desszertekről. Tanácsot adunk, hogyan vészeld át az 1. trimesztert cukorbetegként.

Ételallergia

Különösen nehéz egy étrend összeállítása, ha valakinek gluténmentes, tejmentes, vagy éppen földimogyoró mentes étrendet kell kialakítani, de hisztaminszegény napi menü összeállítása sem megy sok esetben egyik napról a másikra. Nemcsak azt mondjuk el, mi az az élelmiszer, amelyet ki kell iktatni az étrendünkből, hanem azt is, ezeket mivel tudjuk helyettesíteni, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt semmilyen tápanyagból, nyomelemből.

Szív és érrendszeri betegségek

Szívvédő alkalmainkon meg is kóstoljuk azokat a növényi olajokat, amiket érdemes beépíteni az étrendbe. Közösen összeállítunk egy finom és egészséges egytálételt, vagy éppen átalakítunk egy korábbi kedvenc, de hagyományos receptet.

Meddőség

Fontos, hogy babavárás előtt testileg és lelkileg is felkészítsük magunkat az új családtag érkezésére. Az egészséges kismamáknál is kiemelt szerepet kap a táplálkozás, arról nem is beszélve, ha PCOS, Hashimoto, endometriózis, vagy más egészségügyi probléma miatt nehezített körülmények között szeretnénk a családunkat bővíteni. A kiscsoportos dietetikai foglalkozáson érintjük az általános szabályokat babavárásra készülve, illetve a meddőség mögött gyakran meghúzódó, egészségügyi problémák étrendi kezelését is átbeszéljük.

Gyermek dietetikai csoportos foglalkozás

A foglalkozás alkalmával megismerkedünk az egészséges táplálkozás alapjaival. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott Okostányért vesszük alapul. A tányér segítségével megtanuljuk, hogy mi kerüljön egy nap a tányérunkra. Egyes étkezésekre lebontva a tányér milyen alapanyagokat kell, hogy tartalmazzon és milyen mennyiségben. Végül a gyerekek összeállítják egy napi étrendjüket a megtanultak szerint.

Szeretettel várunk mindenkit, aki érintett a fenti témákban, aki szeretne egészségtudatosabb lenni vagy szeretné dietetikus segítséggel, hasznos tippekkel, praktikákkal bővíteni konyhai ismereteit.