Gyermekgyógyászat

Gyermekgyógyászat

A gyermekgyógyászat a medicina azon ága, ami a csecsemők, gyermekek és serdülők egészségügyi ellátásával foglalkozik. Széles területet ölel fel, amely a fizikai, érzelmi és szociális fejlődésre, valamint a különböző egészségügyi problémákra koncentrál. Az orvosaink szakmaisága és professzionalizmusa kiemelten fontos számunkra a gyermekgyógyászatban is.  

Mi az a gyermekgyógyászat?

A gyermekgyógyászat a medicina azon ága, amely a csecsemők, gyermekek és serdülők egészségügyi ellátásával foglalkozik. A gyermekgyógyászok, vagy más néven gyermekorvosok, szakértők a gyermekkori fejlődés és egészség területén, az újszülöttektől a serdülőkig terjedő korosztályokban végeznek diagnosztikai, prevenciós és terápiás tevékenységeket.

A gyermekgyógyászok széles körű ismeretekkel rendelkeznek a gyermekek fizikai, érzelmi és szociális fejlődéséről. Foglalkoznak a csecsemők és gyermekek különböző egészségügyi problémáival, például fertőzések, allergiák, fejlődési rendellenességek, táplálkozási problémák és egyéb gyermekkori betegségek kezelésével.

A gyermekgyógyászat fontos szerepet játszik a megelőző orvoslás területén is, hiszen segít az oltások, rendszeres ellenőrzések és tanácsadás révén a gyermekek egészségének megőrzésében és a lehetséges problémák időben történő felismerésében.

Mit vizsgál a gyermekgyógyászat?

A gyermekgyógyászat számos területet foglal magába, és a gyermekgyógyászok a következőkben segítenek:

 1. Fizikai fejlődés és növekedés: A neonatológusok  monitorozzák az újszülöttek, csecsemők, a gyermekorvosok pedig a gyermekek fizikai fejlődését, beleértve a testsúlyt, a testhosszt, a fej kerületét és más fontos mutatókat.
 2. Védőoltások és immunizáció: A gyermekgyógyászok felelősek az oltási programok irányításáért és végrehajtásáért, hogy a gyermekek védettek legyenek a fertőző betegségekkel szemben.
 3. Kórházi kezelés és sürgősségi ellátás: Amikor szükséges, a gyermekgyógyászok részt vesznek a kórházi kezelésben és az esetleges sürgősségi ellátásban.
 4. Betegségek diagnózisa és kezelése: A gyermekgyógyászok szakértők a különféle gyermekkori betegségek diagnosztizálásában és kezelésében, beleértve a fertőzéseket, allergiákat, légúti rendellenességeket, genetikai betegségeket és más egészségügyi problémákat.
 5. Étrendi és táplálkozási tanácsadás: A gyermekgyógyászok segítenek a szülőknek megérteni a helyes táplálkozás fontosságát a gyermekek számára, és tanácsot adnak az étrend összeállításában.
 6. Fejlődési rendellenességek és viselkedési problémák: A gyermekgyógyászok segítenek azonosítani és kezelni a fejlődési rendellenességeket, valamint a viselkedési problémákat.
 7. Szülés előtti tanácsadás: A gyermekgyógyászok előre láthatják és kezelhetik a szülés előtti és születés utáni problémákat, segítve a szülőket a terhesség előkészítésében és a szülés során.
 8. Szűrővizsgálatok és rendszeres ellenőrzések: A gyermekgyógyászok szerepet játszanak a rendszeres szűrővizsgálatokban és ellenőrzésekben, hogy időben észrevegyék az esetleges egészségügyi problémákat és azokat megfelelően kezeljék.

Ezek alapján látható, hogy micsoda széles és szerteágazó tudományág a gyermekgyógyászat, és a szakemberek a gyermekek általános egészségéért és fejlődéséért felelősek.

Mit csinál a gyermekgyógyász?

A gyermekgyógyász széleskörű munkakört lát el a gyermek egészségének és fejlődésének gondozásában. A gyermekek vizsgálata során a következő lépéseket teheti meg:

 1. Anamnézis felvétele: A gyermekgyógyász beszélget a szülővel, hogy információkat szerezzen a gyermek általános egészségéről, fejlődéséről, tüneteiről, korábbi betegségeiről és egyéb releváns tényezőkről.
 2. Fizikális vizsgálat: A gyermekgyógyász megvizsgálja a gyermeket, megmérve a testsúlyát, a testmagasságot és a fej kerületét. A baba vagy kisgyermek esetében a vizsgálat magában foglalhatja az ízületek mozgékonyságának vizsgálatát, például a veleszületett csípőficam kiszűrését, dongalábat, vagy más mozgásszervi eltérés detektálását és a bőr állapotának megfigyelését is.
 3. Szervrendszeri vizsgálat: A gyermekgyógyász megvizsgálja a különböző szervrendszereket, például a hallás szervrendszerét, szív- és érrendszert, a tüdőket, az emésztőrendszert és az idegrendszert. Ezen vizsgálatok során meghallgatja a szívhangokat, a tüdő felett is hallgatózik, tapintja a hasat és más specifikus vizsgálatokat végez.
 4. Immunizáció ellenőrzése: A gyermekgyógyász megvizsgálja az oltási rendszert, és szükség esetén felülvizsgálja vagy pótolja a szükséges védőoltásokat.
 5. Laboratóriumi vizsgálatok: Amennyiben szükséges, a gyermekgyógyász laboratóriumi teszteket rendelhet el, például vérképet, vizeletvizsgálatot vagy más specifikus teszteket a diagnózis felállítása érdekében.
 6. Táplálkozási tanácsadás: A gyermekgyógyász tanácsokat adhat a megfelelő táplálkozásról, a táplálkozási szükségletekről és az esetleges diétás változtatásokról felmerülő anyagcsere-betegség esetén.
 7. Szülői tanácsadás: A gyermekgyógyász felvilágosítja a szülőket a gyermek fejlődéséről, egészségügyi kérdésekről és az egészséges életmódról.
 8. Számos speciális területen való szakértői segítség: A gyermekgyógyászoknak lehetőségük van különböző szakterületeken szakértői segítséget nyújtani, például allergiák, endokrinológiai problémák, neurológiai problémák, pszichológiai kérdések és más területek esetén.

A gyermekgyógyászok célja a gyermekek egészségének megőrzése, a betegségek diagnosztizálása és kezelése, valamint a szülők és a családok egészségügyi nevelése és támogatása.

Milyen tünetek esetén forduljunk a gyermekgyógyászhoz?

Számos tünet esetén érdemes lehet felkeresni a gyermekgyógyászt. Ugyanakkor kiemelendő, hogy minden gyermek egyedi, és bizonyos tünetek esetén az orvosi segítség kérésének sürgőssége változhat. Azonban általánosságban elmondható, hogy a következő tünetek esetén érdemes a gyermekgyógyász segítségét kérni:

 1. Láz: Ha a gyermeknek magas láza van, vagy láza hosszabb ideig fennáll, érdemes a gyermekgyógyászt felkeresni.
 2. Súlyos fájdalom: Ha a gyermeknél hirtelen súlyos fájdalom jelentkezik, különösen, ha ez hosszabb ideig fennáll vagy ismétlődik.
 3. Étvágytalanság: Amennyiben az étvágytalanság hosszabb ideje fennáll, és jelentős súlyveszteséget okoz, nélkülözhetetlen orvoshoz fordulni, mert komoly következményeket vonhat maga után, úgy mint malabszorbció, vitaminhiány.
 4. Hosszan tartó hasmenés vagy hányás: Ha a hasmenés vagy hányás több napig fennáll, és a gyermek dehidratált, orvosi segítséget kell kérni.
 5. Légszomj és nehézlégzés: Ezek a tünetek súlyos légúti vagy szívproblémákra utalhatnak, és azonnali orvosi beavatkozást igényelhetnek.
 6. Kihívások a fejlődésben: Ha a szülők vagy esetleg az óvónők, tanárok észrevesznek olyan fejlődési elmaradásokat, mint például a beszéd vagy mozgás fejlődésében bekövetkezett hirtelen változások, lemaradások más gyerekekhez képest, érdemes konzultálni a gyermekgyógyásszal.
 7. Allergia vagy kiütések: Ha a gyermek bőrén kiütések, viszketés vagy bármilyen allergiás reakció jelentkezik, orvosi segítség kérésére lehet szükség.
 8. Tartós köhögés, torokfájás: Ha a köhögés vagy torokfájás tartósan fennáll, orvosi vizsgálatra lehet szükség, mert fontos elkülöníteni, hogy fertőzésről, vagy esetleg valamilyen krónikus, légzőrendszert érintő betegségről van szó.
 9. Szokatlan viselkedési változások: Az olyan szokatlan viselkedési változások, mint például az alvászavarok, a szorongás vagy a hangulatváltozások, különös figyelmet igényelnek a gyermekek esetében.
 10. Folyamatosan visszatérő fertőzések: Ha a gyermek gyakran szenved megfázástól, felső légúti fertőzésektől vagy más gyakran ismétlődő betegségektől, érdemes gyermekorvoshoz fordulni.

Ha valamilyen aggasztó tünetet észlel gyermekénél, mindig ajánlott konzultálni egy gyermekgyógyásszal, aki megfelelő diagnózist és kezelést tud nyújtani. Az időben történő orvosi beavatkozás segíthet a problémák korai felismerésében és hatékony kezelésében.

Melyek a leggyakrabban előforduló gyermekgyógyászati betegségek?

A gyermekgyógyászatban számos különböző betegség létezik eltérő eredettel, más-más szervrendszert érintve, amelyek a gyermekek egészségét érinthetik. Ezek közülük a következők:

 1. Fertőző betegségek:
  • Influenza (láz, köhögés, orrfolyás): A gyermekek gyakran fogékonyak az influenza vírusra, különösen azért, mert az óvodában, iskolában, kis zárt helyeken könnyebben terjed a vírus.
  • Megfázás (felső légúti fertőzés): Az orr- és torokfolyás, köhögés gyakori tünetek megfázás esetén.
  • Gyermekkori fertőző betegségek (pl. kanyaró, mumpsz, rózsahimlő): Ezen betegsége a gyermekkori kötelevő védőoltással megelőzhetők, de néhány gyermeknél még mindig előfordulhatnak ezek a betegségek.
 2. Gyomor-bélrendszeri betegségek:
  • Hasmenés és hányás: Gyakoriak, különböző vírusok és baktériumok okozhatják.
  • Gyomorbántalmak, hasfájás: Gyakran előfordulhat gyermekkori reflux kapcsán. Ilyen esetben mindenképpen ajánlott a gyermekgyógyászt felkeresni.
 3. Légzőrendszeri betegségek:
  • Asztma: A légutak krónikus gyulladása, ami légzési nehézségeket okozhat.
  • Bronchiolitis: Különösen kisgyermekeknél fordul elő, és a légutak kisebb ágait érinti.
 4. Fertőzések a felső légúti rendszerben:
  • Torokfájás: Leggyakrabban a Streptococcus baktériumok okozzák.
  • Középfül-gyulladás: A felső légúti fertőzések gyakran okozhatnak kozépfül-gyulladást.
 5. Bőrbetegségek:
  • Bárányhimlő: A Varicella-zoster vírus okozza ezt a fertőző betegséget. Régen gyakran előfordult ez a gyermekek körében, azonban ma már kötelező a bárányhimlő elleni védőoltás a kisgyermekeknek, így megelőzve a Varicella okozta késői szövődményeket.
  • Atópiás dermatitis: Krónikus bőrgyulladás, gyakori az allergiás hajlamú gyermekeknél.
  • Ekcéma: A bőr gyulladása, viszketéssel és szárazsággal járhat.
 6. Fejlődési rendellenességek:
  • Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD): Az impulzivitás, figyelemhiány és hiperaktivitás zavara.
  • Autizmus spektrumzavar (ASD): A szociális kölcsönhatások és kommunikáció kihívásaival jellemezhető.
 7. Endokrinológiai problémák:
  • Cukorbetegség: A vércukorszint szabályozási rendellenessége miatt alakul ki. Gyermekek esetében leggyakrabban az autoimmun, I-es típusú cukorbetegség figyelhető meg.
 8. Allergiák:
  • Ételallergiák: Például tej, tojás vagy mogyoró allergia.
  • Légúti allergiák: Például szénanátha vagy allergiás asztma.

Milyen vizsgálati lehetőségek vannak gyermekgyógyászat terén Központjainkban?

 1. Fizikális vizsgálat:
  • Központunk gyermekygógyászai részletes fizikális vizsgálatot végeznek, ellenőrizve a gyermek általános egészségi állapotát, növekedését, fejlődését és testi funkcióit.
 2. Ultrahangvizsgálat:
  • Az ultrahang segítségével a gyermekgyógyász vizsgálhatja a belső szerveket, például hasüreget, veséket, májat és nemi szerveket. Az ultrahang kíméletes, nem invazív vizsgálati módszer.
 3. Laborvizsgálatok:
  • Vérkép: Azáltalános egészségi állapotot, vérszegénységet, fertőzéseket lehet észlelni.
  • Vizeletvizsgálat: A vese- és húgyúti rendellenességeket, valamint esetleges fertőzéseket lehet kimutatni.
  • Vércukorszint mérés: Cukorbetegség kiszűrésére vagy monitorozására használják.
  • Koleszterinmérés: A koleszterinszint ellenőrzése szív- és érrendszeri problémák megelőzése érdekében, ugyanis vannak olyan öröklődőbetegségek, amelyek emelkedett koleszterinszinttel járnak.
  • Allergiavizsgálat: Az allergiás reakciók és irritációk azonosítására.
  • Vitamin- és ásványianalízis: A táplálkozási hiányok vagy túlzott bevitel felismerésére.
  • Hormonvizsgálatok: Pl. a pajzsmirigy, növekedési hormonok szintjének ellenőrzésére.
 4. Bőrvizsgálat:
  • Allergiás reakciók vagy fertőző bőrbetegségek vizsgálatára.
 5. Szűrővizsgálatok:
  • Hallásvizsgálatok: Az esetleges halláskárosodás vagy fülbetegségek kimutatására BERA-hallásvizsgálattal.

A gyermekgyógyászati betegségek terápiás lehetőségei:

A Központjaink is számos terápiás lehetőséget kínálnak a gyermekek egészségének fenntartása és kezelése érdekében. Az alábbiakban egyéb terápiás lehetőségek találhatók:

 1. Szakorvosi ellátás:
  • Gyermekgyógyászok, gyermeksebészek, neurológusok, allergológusok és más szakorvosok biztosítják a szakterületekre szakosodott orvosi ellátást.
 2. Laborvizsgálatok:
  • Általános laborvizsgálatok, mint a vérkép, vizeletvizsgálat, valamint speciális tesztek a különféle egészségügyi állapotok vagy betegségek diagnosztizálására.
 3. Gyermekorvosi ellátás:
  • Általános egészségügyi ellenőrzések, oltások, fejlődési követés, és szülészeti gondozás.
 4. Gyógyszeres kezelések:
  • A gyógyszeres terápia része lehet a különböző betegségek, fertőzések vagy krónikus állapotok kezelésének.
 5. Fizioterápia és rehabilitáció:
  • A fizioterápia és rehabilitáció segíthet a mozgásproblémákkal, sérülésekkel vagy fejlődési rendellenességekkel küzdő gyermekeknek.
 6. Logopédia és beszédterápia:
  • A beszédproblémákkal küzdő gyermekek számára nyújtott terápia, amely segíthet a kommunikációs képességeik fejlesztésében.
 7. Életmód- és táplálkozási tanácsadás:
  • A dietetikusok segíthetnek a táplálkozási szokások megváltoztatásában és az egészséges életmód kialakításában.
 8. Pszichológiai tanácsadás és terápia:
  • A pszichológusok vagy pszichiáterek segíthetnek az érzelmi, mentális vagy viselkedési problémákkal küzdő gyermekeknek és szüleiknek.

Ezek a terápiás lehetőségek együttesen segíthetnek a gyermekek egészségének támogatásában és a különböző egészségügyi problémák kezelésében.Az űrlap teteje