Bőrgyógyászat

Bőrgyógyászat

Prima Medica bőrgyógyászat terén innovatív megközelítéssel vizsgáljuk a különféle bőrbetegségeket és problémákat. A szakmai felkészültség és a folyamatos fejlődés kiemelt fontosságú számunkra, így orvosaink rendszeresen képzik magukat, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb diagnosztikai és kezelési lehetőségek terén. Minden egyes páciens számára egyedi és személyre szabott megközelítést alkalmazunk, figyelembe véve az egyéni igényeket és érzékenységeket, hogy a legoptimálisabb eredményeket érhessük el.

Mit csinál a bőrgyógyász?

A bőrgyógyász, más néven dermatológus, a bőrrel, hajjal, körmökkel és a velük kapcsolatos problémákkal foglalkozó orvos. A bőrgyógyászok szakértői a bőr egészségének és állapotának, valamint a bőrrel kapcsolatos betegségek diagnosztizálásának és kezelésének. Az alábbi tevékenységek tartoznak a bőrgyógyász munkaköréhez:

 1. Bőrproblémák diagnosztizálása: A bőrgyógyászok szakértők a különböző bőrtípusok és bőrbetegségek terén. Diagnosztizálják és kezelik a különböző bőrproblémákat, mint például pattanások, ekcéma, pikkelysömör, herpesz, bőrrák és egyéb bőrelváltozások.
 2. Allergia vizsgálatok: A bőrgyógyászok allergia vizsgálatokat végeznek az allergiás reakciókat kiváltó anyagok azonosítására, például kontakt dermatitis esetén.
 3. Bőrsebészeti beavatkozások: A bőrgyógyászok számos bőrsebészeti eljárást végeznek, beleértve az anyajegy eltávolítást, ciszta- vagy daganatsebészetet, sebek varrását és egyéb kisebb műtéteket is.
 4. Bőrgyógyászati ​​kezelések: A bőrgyógyászok különböző kezeléseket, például fényterápiát, krioterápiát (fagyasztást), lézerterápiát és egyéb eljárásokat alkalmaznak bőrbetegségek és kozmetikai problémák kezelésére.
 5. Akne kezelés: Az aknék és a mitesszerek kezelésére különböző gyógyszerek és terápiás módszerek alkalmazásával segítik a betegeket a bőr tisztábbá és egészségesebbé tételében.
 6. Bőrbiopszia: A bőrgyógyászok végeznek bőrbiopsziákat, amelyek során egy kis bőrmintát vesznek egy elváltozásról vagy bőrelváltozásról a laboratóriumi vizsgálatokhoz és a pontos diagnózishoz.
 7. Anti-aging kezelések: A bőrgyógyászok segíthetnek az öregedéssel kapcsolatos bőrproblémák kezelésében, beleértve a ráncok, pigmentfoltok és más bőrrel kapcsolatos változások kezelését.
 8. Bőrgyógyászati ​​tanácsadás: A bőrgyógyászok tanácsokat adnak a bőrápolásról, napvédelemről és más módszerekről a bőr egészségének megőrzésére.

A bőrgyógyászok széles körű képzésben részesülnek, és képesek kezelni a bőrrel kapcsolatos problémákat mind egészségmegőrzés, mind kozmetikai szempontból. Ha bőrproblémákkal küzd, vagy csak szüksége van a bőre általános egészségének megőrzésére, érdemes mihamarabb konzultálni egy bőrgyógyásszal.

Milyen tünetek esetén forduljon bőrgyógyászhoz?

A bőrgyógyászhoz fordulást számos tünet indokolhatja, beleértve a bőrproblémákat, bőrbetegségeket és kozmetikai problémákat is. Az alábbiak esetén azonban fontos mihamarabb konzultálni egy bőrgyógyásszal a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

 1. Bőrelváltozások: Minden olyan elváltozás, amely a bőrön megjelenik, például új vagy változó méretű anyajegyek, bőrdaganatok, pigmentfoltok vagy bőrsérülések.
 2. Viszketés (Pruritus): Az állandó vagy tartós viszketés, amely nem múlik el, és nincs egyértelmű ok, például szúnyogcsípés vagy száraz bőr.
 3. Pattanások és akné: Az elhúzódó vagy súlyos akné, különösen akkor, ha az otthoni kezelések nem eredményesek.
 4. Ekcéma: Az ekcéma tünetei, beleértve a bőrpírt, duzzanatot, hólyagokat vagy foltokat, amelyek viszketők vagy fájdalmasak lehetnek.
 5. Pikkelysömör (psoriasis): A pikkelysömörös tünetek közé tartoznak vörös, pikkelyes foltok, amelyek gyakran viszketnek vagy fájnak.
 6. Nemi betegségek tünetei: Nemi betegségek, mint például a herpesz, szemölcsök vagy kiütések, amelyek a nemi területeken vagy más bőrfelületeken jelentkeznek.
 7. Bőrfertőzések: Például gombafertőzések, baktériumfertőzések vagy vírusos bőrfertőzések tünetei.
 8. Bőrkiütések: Különböző típusú bőrkiütések, például csalánkiütés vagy kontakt dermatitis, amelyek hátterében nem lehet azonosítani az okot.
 9. Bőrérzékenység: Az érzékenység, például a vörösödés, hámlás vagy viszketés, amely az új kozmetikumok vagy tisztítószerek használatát követi.
 10. Nagy méretű anyajegyek: Azok az anyajegyek, amelyek hirtelen nagyobb méretűek lesznek vagy megváltoznak a színükben, szélükön vagy alakjukban bőrgyógyászati kivizsgálást igényelnek.
 11. Fájdalmas bőrelváltozások: Bármilyen olyan elváltozás, amely fájdalmat okoz, például fájdalmas dudorok, duzzanatok vagy hólyagok.
 12. Égési sérülések: Súlyos napégés vagy más típusú égési sérülés esetén is ajánlott szakorvoshoz fordulni.

Fontos megjegyezni, hogy a felsorolt tünetek csak néhány példa, és minden egyes eset egyedi lehet. Ha bármilyen gyanús bőrtünet vagy azzal kapcsolatos egyéb tünet jelentkezik, amely aggodalomra ad okot, ajánlott minél előbb konzultálni egy bőrgyógyásszal, hogy pontos diagnózist és megfelelő kezelést kapjon.

Melyek a leggyakoribb bőrgyógyászati betegségek?

A bőrgyógyászat területén számos betegség fordul elő, így ha bármilyen tünete jelentkezik, fontos a bőrgyógyász mihamarabbi felkeresése.

 1. Pattanások (Akne): A pattanások a faggyúmirigyek túlzott aktivitása miatt kialakuló gyulladásos bőrproblémák. A pattanások kialakulhatnak az arcon, a háton, a vállakon és más testrészeken.
 2. Ekcéma: Az ekcéma egy krónikus bőrgyulladás, amely pirosságot, viszketést és gyulladást okoz. Különböző típusai vannak, beleértve az atópiás dermatitist és a kontakt dermatitist is.
 3. Pikkelysömör: A pikkelysömör egy autoimmun betegség, amely a bőrsejtek túlzott szaporodását eredményezi, viszkető, piros, pikkelyes foltokat hozva létre.
 4. Bőrdaganatok: Különböző típusú bőrdaganatok léteznek, köztük a melanóma (a bőrrák egyik formája), bazálsejtes karcinóma és laphámsejtes karcinóma.
 5. Herpesz: A herpesz vírus okozza, és apró hólyagokat, kiütéseket és fájdalmas sebeket okozhat, különösen az ajkakon és a nemi területen.
 6. Dermatitisz: A dermatitisz egy olyan általános kifejezés, amely a bőrgyulladásra utal, beleértve a kontakt dermatitist (anyagokkal való érintkezés miatt kialakuló gyulladás) és a seborrheás dermatitist (pikkelyes fejbőr és bőrterületek gyulladása).
 7. Szemölcsök: A szemölcsök vírusos eredetű bőrnövedékek, amelyeket a humán papillomavírus (HPV) okoz.
 8. Rosacea: Az arc pirosságával és az érrepedésekkel járó krónikus bőrbetegség.
 9. Bőrallergiák: A különféle anyagokkal szembeni érzékenységetől (allergén) kiváltott bőrreakciók, mint például csalánkiütés vagy kontakt dermatitis.
 10. Bőrfertőzések: Gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzések, például gombás bőrkiütések, cellulitisz vagy pioderma.
 11. Nevusok (anyajegyek): Az anyajegyek a bőrön található pigmentált területek, amelyek néha különböző típusú bőrdaganatok kialakulásához kapcsolódnak.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak néhány példa a bőrgyógyászati ​​betegségek széles köréből, és minden egyes betegség egyedi tünetekkel és kezelési stratégiával rendelkezhet. Ha bármilyen bőrtünet vagy probléma jelentkezik, fontos szakorvosi konzultációért és diagnózisért fordulni egy bőrgyógyászhoz.

Milyen vizsgálati módszereket alkalmaznak a bőrgyógyászok?

A bőrgyógyászok különféle vizsgálati módszereket alkalmaznak a bőrproblémák diagnosztizálására és kezelésére. Az alábbiakban szerep néhány gyakori vizsgálati módszer, amelyeket a bőrgyógyászok rendszeresen alkalmaznak.

 1. Bőrbiopszia: A bőrbiopszia során a bőrgyógyász kis mennyiségű bőrmintát vesz a gyanús elváltozásról vagy bőrbetegségről. A mintát laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, ami segít a pontos diagnózis felállításában.
 2. Dermatoszkópia: Ez egy speciális eszköz, a dermatoszkóp segítségével történik, amely nagyítva nézi meg a bőrt. A dermatoszkópia segít az anyajegyek részletes vizsgálatában és az esetleges melanóma vagy más bőrdaganatok korai felismerésében.
 3. Vértesztek: A vérvizsgálatok segítenek a bőrgyógyászoknak bizonyos bőrbetegségek vagy rendellenességek, például lupusz vagy pszoriázis diagnosztizálásában.
 4. Patch-teszt: A patch-teszt segíthet az allergiák azonosításában. Kis mennyiségű allergént tartalmazó tapaszokat helyeznek a páciens bőrére, majd néhány nap múlva ellenőrzik a reakciókat.
 5. Videó dermatoszkópia: A videó dermatoszkópia egy speciális eszköz segítségével végzett vizsgálat, amely során a bőrgyógyász mozgó képeket készít a bőrön lévő elváltozásokról. Ez a módszer lehetővé teszi a változások figyelemmel kísérését idővel.
 6. Punch biopszia: A punch biopszia során egy vékony, henger alakú eszközt használnak a bőr mélyebb rétegeiből történő mintavételre. Ez a módszer részletesebb információt nyújthat a bőrsejtekről és a szövetekről.
 7. Fényterápia: A fényterápia (fototerápia) során a bőrgyógyász UV-fényt alkalmaz a bőrre bizonyos bőrbetegségek, például pikkelysömör vagy ekcéma kezelésére.
 8. Bőrfelmérés és vizsgálat: A bőrgyógyász alaposan megvizsgálja a páciens bőrét, és feltesz kérdéseket a tünetekről és az anamnézisről a diagnózis felállítása érdekében.

Ezen vizsgálati módszerek kombinációja lehet szükséges annak érdekében, hogy a bőrgyógyászok pontosabb diagnózist készítsenek és személyre szabott kezelési tervet alkothassanak a páciensek számára. Minden esetben a páciens egyedi tünetei és kórtörténete határozza meg a legmegfelelőbb vizsgálatokat és kezeléseket.

Anyajegyszűrés

Az anyajegyszűrés (vagy anyajegy ellenőrzés) a bőrön lévő anyajegyek rendszeres vizsgálatát jelenti, hogy észlelhetők legyenek az esetleges változások, amelyek esetén szükség lehet további orvosi vizsgálatra. Az anyajegyek szűrése fontos azért, mert bizonyos változások jelezhetik a bőrrákot, különösen a melanómát.

Az anyajegyszűrés során érdemes figyelni az ABCDE szabályokra:

 1. Aszimmetria: Az anyajegy két fele nem egyforma.
 2. Border (szél): Az anyajegy széle szabálytalan vagy érdes.
 3. Color (szín): Az anyajegy színe nem egységes, különböző árnyalatok jelennek meg.
 4. Diameter (átmérő): Az anyajegy átmérője 6 milliméternél (ceruza hegyének átmérője) nagyobb.
 5. Evolving (fejlődés): Az anyajegyen vagy körülötte bekövetkező változások, például újabb foltok, kiemelkedések, vérezgetés vagy viszketés.

Az anyajegyszűrés otthon is elvégezhető, de fontos tudni, hogy ez nem helyettesíti a rendszeres orvosi ellenőrzést. Amennyiben bármilyen gyanús változást észlel az anyajegyein, vagy ha új anyajegyek jelennek meg, fontos, hogy azonnal konzultáljon egy bőrgyógyásszal vagy orvossal. Az orvos fizikai vizsgálatot végezhet, és ha szükséges, további vizsgálatokat vagy bőrbiopsziát rendelhet el a pontos diagnózis érdekében.

Rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzések és az anyajegyek szemmel tartása kulcsfontosságú a bőr egészségének megőrzésében és a lehetséges bőrrák korai felismerésében.

Leggyakoribb bőrgyógyászati kezelések:

A bőrgyógyászati kezelések széles skálája létezik, amelyeket a különböző bőrproblémák kezelésére alkalmaznak. Az alábbiakban a leggyakoribb bőrgyógyászati kezelések szerepelnek

 1. Topikális krémek és kenőcsök: Számos bőrproblémára alkalmazhatók, beleértve az ekcémát, pikkelysömört és pattanásokat. A topikális szerek gyulladáscsökkentő vagy antibakteriális hatásúak lehetnek.
 2. Orális gyógyszerek: Antibiotikumok, retinoidok vagy más gyógyszerek szájon át történő szedése, például akné vagy pikkelysömör kezelésére.
 3. Lézerterápia: A lézerfény használata a bőrsejtekre irányítva, például érrendszeri elváltozások, tetoválások vagy hajszálerek kezelésére.
 4. Fényterápia: Az UV-fény alkalmazása bizonyos bőrbetegségek, például pikkelysömör, ekcéma vagy vitiligo kezelésére.
 5. Bőrsebészeti Beavatkozások: Az anyajegyek eltávolítása, bőrdaganatok vagy ciszták sebészeti úton történő kezelése.
 6. Krioterápia: Folyékony nitrogénnel történő bőrfagyasztás, amelyet szemölcsök vagy egyéb bőrelváltozások kezelésére használnak.
 7. Bőrmegújító Kezelések: Kémiai hámlasztások vagy mikrodermabrázió segítségével eltávolítják a felső bőrréteget, javítva a bőr textúráját és megjelenését.
 8. Botulinum toxin kezelések (Botox): Ráncok és vonalak csökkentésére alkalmazzák, blokkolva az idegek izomszövethez történő jelátvitelét.
 9. Hidratáló és gyulladáscsökkentő kezelések: Azoknak, akik száraz vagy irritált bőrrel küzdenek, hidratáló kezeléseket alkalmazhatnak, például gyulladáscsökkentő krémeket vagy olajokat.
 10. Allergiavizsgálatok és személyre szabott immunterápia: Allergiás bőrreakciók kezelése, például ekcémában szenvedőknél.

Ezen kezelések alkalmazása a bőrgyógyászati probléma típusától és súlyosságától függ. A bőrgyógyászok személyre szabott kezelési tervet készítenek a páciensek számára, figyelembe véve az egyéni szükségleteket és az adott bőrprobléma jellegét. Fontos a rendszeres konzultáció a bőrgyógyásszal, hogy a kezelés hatékony és biztonságos legyen.