Neurológia

Neurológia

A neurológia, magyarul az ideggyógyászat a központi és perifériás (környéki) idegrendszer szerkezeti és funkcionális megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakma.A leggyakoribb panaszok közé a fej- és derékfájás illetve más fájdalomszindrómák, a szédülés, zsibbadások, gyengeségérzés, látászavarok, eszméletvesztések, az emlékezet- és gondolkodászavarok tartoznak.Fontos, hogy az idegrendszer károsodása gyakran nem önálló betegség, hanem más szervrendszerek károsodásának szövődményeként jelenik meg.

Az idegrendszeri betegségek főbb csoportjai:

 • fejlődési zavarok
 • az idegrendszeri sérülések következményei
 • gyulladásos betegségek
 • immunológiai eredetű betegségek (pl. sclerosis multiplex)
 • az agyi keringészavarok (stroke)
 • epilepsziák és más eszméletvesztéses rosszullétek
 • degeneratív (kiterjedt idegsejtpusztulással járó) betegségek
 • mozgászavarok (Parkinson-kór és az ahhoz hasonló Parkinson-szindrómák)
 • szellemi teljesítményromláshoz (demenciához) vezető betegségek, elsősorban az Alzheimer-kór
 • fájdalombetegségek (elsősorban a fejfájások (főleg tenziós és migrén), idegfájdalmak, derékfájdalmak)
 • a gerinc és gerincvelő (részben a fenti csoportokba is sorolható) betegségei
 • a környéki idegrostok és az izmok (részben a fenti csoportokba is sorolható) betegségei

Parkinson-kór

A Parkinson kór a mozgászavart okozó leggyakoribb neurodegeneratív betegségek közé tartozik. A legfontosabb tünetek a nyugalmi végtagremegés, a mozgás lelassulása, sajátos ízületi merevség és testtartás zavar.

A betegséget számos tévhit övezi. Sok a buktató a diagnózisban és a kezelésben.

Ez a magyarázata, hogy jelentős számban kezelnek kézremegő és bizonytalan járású pácienseket tévedésből antiparkinson szerekkel. Parkinson kór gyanúja esetén mindenképpen célszerű tapasztalt szakorvoshoz fordulni, aki segít a diagnosztikus buktatók elkerülésében, valamint az eredményes terápiás terv kialakításában.

Krónikus fájdalomszindróma

A három hónapnál hosszabban fennálló fájdalmakat nevezzük definíció szerint krónikus fájdalomnak. A sok szenvedést okozó krónikus fájdalom szindróma a modern orvostudomány szerint önálló kórképnek tekinthető. Kialakulása, kimenetele, szövődményei, és kezelési lehetőségei alapjaiban különböznek a hétköznapi fájdalmakétól. Hozzáértő szakember segítségével van lehetőség a panaszok csökkentésére, az életminőség javítására.

Neuropátiás jellegű fájdalmak

Az idegrendszer károsodása gyakran nyilvánul meg végtag gyengeségben, zsibbadásban, érzészavarban, fájdalomban. Fontos elkülöníteni azt, hogy a központi idegrendszer ( agy, gerincvelő), vagy a perifériás idegrendszer (ideggyökerek, fonatok, rostok) betegségéről van-e szó. Egészen más a tennivaló a környéki idegbántalmak (trauma, diabétesz, carpális alagút szindróma, stb.) esetében. Neuropátiákban jártas neurológus segíthet a diagnózisban és a kezelésben.

Fejfájás

A fejfájás a leggyakoribb panaszok egyike, ami miatt a páciensek orvoshoz, ill. neurológushoz fordulnak. A háttérben számos ártalmas és ártalmatlan, organikus és pszichés tényező állhat. Lényeges elkülöníteni az úgynevezett veszélyes és nem veszélyes fejfájástípusokat. Szakvizsgálat segítségével kell és lehet különbséget tenni a két csoport között. A neurológus segít a diagnosztikus lépésekben és a terápiában.