Ortopédia

Ortopédia

 

Az ortopédia az orvostudomány azon területe, amely a csontok, ízületek, izmok és egyéb mozgásszervi struktúrák betegségeivel és sérüléseivel foglalkozik. Az ortopédusok diagnosztizálják és kezelik a csonttöréseket, ízületi problémákat, izomzavarokat és más mozgásszervi rendellenességeket, alkalmazva fizikai vizsgálatokat és képalkotó eljárásokat a pontos diagnózis érdekében.

Mit csinál az ortopédus?

Az ortopédus egy olyan orvos, aki a csontok, izmok, ízületek, inak és egyéb kötőszövetek betegségeivel és sérüléseivel foglalkozik. Az ortopédia területe széles skálájú, és az ortopédusok olyan problémákat kezelhetnek, mint a csonttörések, ízületi sérülések, izom problémák, gerinc problémák és más mozgásszervi rendellenességek. Diagnosztika: Az ortopédusok diagnosztikai eljárásokat végeznek, beleértve a fizikai vizsgálatot, képalkotó vizsgálatokat (röntgen, CT, MRI stb.) és egyéb szükséges vizsgálatokat a betegség vagy sérülés pontos diagnózisának meghatározása érdekében.

 1. Konkrét sérülések kezelése: Az ortopédusok foglalkoznak a csonttörések, ízületi ficamok, szalag- és ínszakadások, valamint más sérülések kezelésével. Ez lehet konzervatív kezelés (gipsz, fizikoterápia stb.) vagy műtéti beavatkozás, attól függően, hogy milyen súlyos a sérülés.
 2. Ízületi és csontproblémák kezelése: Az ortopédusok foglalkoznak olyan állapotokkal, mint az artritisz, csontkinövések, csontritkulás és más ízületi és csontbetegségek kezelése.
 3. Műtéti beavatkozások: Az ortopédusok műtéti eljárásokat végezhetnek, például ízületi pótlás (protézis beültetése), csontműtétek, szalag rekonstrukciók és egyéb műtétek a mozgásszervi rendszer problémáinak korrigálására.
 4. Sportorvoslás: Az ortopédusok sokszor részt vesznek sportolók sérüléseinek kezelésében, beleértve a sportsérülések diagnózisát, konzervatív kezelést vagy szükség esetén műtétet.
 5. Gerincproblémák kezelése: Az ortopédusok foglalkoznak a gerincproblémákkal, például gerincferdüléssel, porckorongsérvvel vagy gerinc degenerációval. A kezelés lehet konzervatív vagy műtéti, attól függően, hogy milyen típusú probléma merül fel.
 6. Rehabilitáció és fizikoterápia: Az ortopédusok gyakran dolgoznak együtt rehabilitációs szakemberekkel, például fizioterapeutákkal, hogy segítsenek a betegeknek a sérülésekből vagy műtétekből való felépülésben.

Milyen tünetek esetén forduljon ortopédushoz?

Az ortopédushoz fordulás számos olyan tünet vagy állapot esetén ajánlott, amelyek a csontok, ízületek, izmok vagy más mozgásszervi struktúrák problémáira utalhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a következő tünetek csak általános iránymutatások, és mindig ajánlott szakorvosi konzultáció, diagnózis és kezelés érdekében.

 1. Fájdalom: Tartós vagy súlyos fájdalom a csontokban, ízületekben, izmokban vagy más mozgásszervi területeken. Ez lehet állandó vagy időszakos fájdalom, és az érintett területen vagy kisugárzó lehet.
 2. Mozgásbeszűkülés: Az ízületek merevsége vagy mozgásbeszűkülése esetén, amely korlátozza a normális mozgást.
 3. Duzzanat és vörösség: Az érintett területen duzzanat és vörösség, ami a gyulladás jele lehet. Ez gyakran az ízületek körül, de más területeken is előfordulhat.
 4. Csonttörés vagy sérülés: Azonnali ortopédus felkeresése ajánlott csonttörés vagy sérülés esetén, például sportsérülés, baleset vagy más fizikai trauma után.
 5. Hát és nyakfájdalom: Tartós hátfájdalom, nyakfájdalom vagy gerincproblémák esetén szükséges lehet az ortopédus konzultációja.
 6. Izomgyengeség: Az izomgyengeség, amely nem javul az idő múlásával, vagy amely súlyosbodik.
 7. Tartási problémák: Tartási problémák, például gerincferdülés vagy más testtartási rendellenességek.
 8. Krónikus fájdalom: Krónikus, hosszú ideje fennálló fájdalom, amely nem enyhül a pihenéssel vagy otthoni kezelésekkel.
 9. Ismeretlen eredetű fájdalom: Fájdalom, amelynek az okát nem lehet azonosítani, és amely nem reagál az otthoni kezelésekre vagy gyógyszerekre.
 10. Súlyos mozgásproblémák: Súlyos mozgásproblémák, például az egyik végtag jelentős gyengesége vagy érzékenység.

Ha bármelyik fenti tünet jelentkezik, különösen ha az tartós vagy súlyos, ajánlott mielőbb szakorvosi konzultációért fordulni egy ortopédushoz. Az ortopédus segíthet a pontos diagnózis felállításában, és szükség esetén megfelelő kezelést javasolhat a mozgásszervi problémák kezelésére.

Melyek a leggyakoribb ortopédiai betegségek?

Az ortopédiai betegségek széles skálában jelentkezhetnek, és különböző területeket érinthetnek, mint például a csontok, ízületek, izmok és inak. A gyakori ortopédiai betegségek közé tartoznak az alábbiak is.

 1. Osteoarthritis : Az osteoarthritis egy olyan ízületi betegség, amely a porc lebomlásával és az ízületi felszínek kopásával jár. Ez általában az idősebb korosztályt érinti, de fiatalabb korban is előfordulhat sérülés vagy más tényezők miatt.
 2. Rheumatoid Arthritis: A reumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amely az ízületi hártyát támadja meg, és ízületi gyulladást okoz. Bár az ízületi problémák dominálnak, más szerveket is érinthet.
 3. Porckorongsérv: A porckorongsérv akkor fordul elő, amikor a porckorong belső része kitüremkedik a külső réteg mögül, és nyomást gyakorol az idegekre. Ez gyakran hátfájdalmat és az érintett idegtől függően más tüneteket okozhat.
 4. Csípőficam: A csípőficam akkor következik be, amikor a combcsont kiesik a medencecsont vájatából. Ez általában sérülések, ütések vagy más trauma következménye lehet.
 5. Térdízületi sérülések: A térd ízület sérülései közé tartozhatnak az elülső keresztszalag szakadása, a meniszkusz szakadása vagy más sérülések, amelyek a térdízület károsodását okozzák.
 6. Csontritkulás: A csontritkulás olyan állapot, amelyben a csontok sűrűsége és szilárdsága csökken, ami növeli a törések kockázatát, különösen a csípő, csukló és gerinc területén.
 7. Scoliosis: A scoliosis egy oldalirányú gerincferdülés, amely általában serdülőkorban jelentkezik. A gerinc oldalra hajlik, és a súlyosabb esetekben kezelésre lehet szükség.
 8. Teniszkönyök: A teniszkönyök a könyök területén kialakuló fájdalom és gyulladás, amely gyakran a külső könyökcsonton lokalizálódik, de nemcsak teniszezőket érinti.
 9. Íngyulladás: Az íngyulladás gyakran a túlzott terhelés vagy ismétlődő mozgások miatt következik be. Ide tartozik az Achilles-ín gyulladása vagy a váll íngyulladás is.
 10. Karpális Alagúz Szindróma: A karpális alagút szindróma az alkar területén kialakuló fájdalom és zsibbadás, amelyet az alagútban futó medianus ideg összenyomódása okoz.

Ez csak néhány példa az ortopédiai betegségek közül, és számos más probléma létezik, amelyeket az ortopédusok kezelnek. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében mindig konzultálni kell egy szakorvossal.

Milyen vizsgálati módszereket alkalmaznak a ortopédusok?

Az ortopédusok számos különböző vizsgálati módszert alkalmazhatnak a mozgásszervi rendszer állapotának értékelésére és a pontos diagnózis felállítására. Az alábbiakban néhány olyan vizsgálati módszert található, amelyeket gyakran alkalmazottak az ortopédiai vizsgálatok során.

 1. Fizikális vizsgálat: Az ortopédusok részletes fizikális vizsgálatot végeznek, amely magában foglalja az érintett területek tapintását, mozgásterjedelmének értékelését és az érintett ízületek, izmok, inak és csontok vizsgálatát. A fizikális vizsgálat segít az orvosnak megérteni a tüneteket és azok lehetséges forrását.
 2. Röntgenfelvétel: A röntgenfelvétel az ortopédusok által gyakran alkalmazott képalkotó módszer, amely segít a csontok és ízületek vizsgálatában. Ez különösen hasznos csonttörések, ízületi kopás, vagy más csont- és ízületi rendellenességek diagnosztizálásában.
 3. CT : A CT-vizsgálat részletes, háromdimenziós képeket készít, és segít az orvosnak részletesebb betekintést nyerni a csontok és szövetek szerkezetébe. Alkalmas olyan esetekre, amikor a röntgenfelvétel nem nyújt elegendő információt.
 4. MRI (Mágneses Rezonancia Képalkotás): Az MRI az izmok, ínszalagok, inak és egyéb lágyrész-struktúrák részletesebb vizsgálatára szolgál. Segít a sérülések vagy más szöveti rendellenességek diagnosztizálásában.
 5. Ultrahangvizsgálat: Az ultrahangvizsgálat segít az ortopédusoknak az inak, izmok, ízületek és más lágyrész-struktúrák állapotának értékelésében. Kiválóan alkalmazható sérülések vagy gyulladások diagnosztizálására.
 6. Csontszcintigráfia: A csontszcintigráfia olyan vizsgálat, amely segít az orvosnak azonosítani a csontokban és más szövetekben zajló anyagcsere folyamatokat. Segíthet a csonttörések, tumorok vagy egyéb csontproblémák diagnosztizálásában.
 7. EMG (Elektromiográfia): Az EMG segíthet az idegek és izmok működésének vizsgálatában. Ez hasznos lehet az idegproblémák vagy izomgyengeség diagnosztizálásában.
 8. Artroszkópia: Ez egy műtéti eljárás, amely során egy vékony, hajlékony csövet (artroszkópot) vezetnek be az ízületbe, hogy az orvos közvetlenül lássa az ízületi területet és végrehajthassa a szükséges beavatkozásokat.

Leggyakoribb ortopédiai műtétek

Az ortopédiai műtétek széles skálában léteznek, és a kiválasztott beavatkozás a betegség vagy sérülés típusától, az érintett területtől és a tünetektől függ.

Csonttörés stabilizációja: A csonttörések stabilizálására irányuló műtétek közé tartozik a csavarok, lemezek vagy rúdak beültetése a törött csontokhoz annak érdekében, hogy támogassák és stabilizálják azokat a gyógyulás során.

Ízületi Pótlás (Artroplasztika): Az ízületi pótlás során az érintett ízületet művi implantátummal helyettesítik, például térd- vagy csípőprotézissel. Ez az eljárás segíthet az ízületi fájdalom enyhítésében és a beteg mobilitásának javításában.

Arthroszkópia: Az arthroszkópia során egy vékony csövet (arthroszkópot) vezetnek be az ízületbe, hogy vizsgálják és kezeljék az ottani problémákat. Ez minimálisan invazív eljárás, amely gyakran alkalmazható térd- vagy vállízületek problémáinak kezelésére.

Gerincműtétek: A gerincműtétek különböző típusokban jelenhetnek meg, beleértve a gerincsérv eltávolítását, a csigolyák stabilizálását, vagy a gerincferdülés korrigálását.

Ínszalag- és szalagrekonstrukció: Ezek a műtétek az inak vagy szalagok sérüléseinek kezelésére szolgálnak, például az elülső keresztszalag  rekonstrukciója térdműtét során.

Csontrák sebészi kezelése: A csontrák esetén szükség lehet a tumor eltávolítására, csontátültetésre vagy más komplex beavatkozásokra a csontok állapotának javítása érdekében.

Kéztőcsatorna Műtét: A karpális alagút szindróma esetén az idegcsomó (medianus ideg) nyomás alá kerül a csukló területén. A műtéti beavatkozás célja az idegnyomás enyhítése.

Scoliosis műtétek: Scoliosis esetén, amikor a gerinc oldalra hajlik, szükség lehet műtétre a gerinc korrigálására és a gerincoszlop stabilizálására.

Ligamentum plasztika: Az ízületeket stabilizáló szalagokat, inakat vagy ligamentumokat helyettesíthetnek vagy javíthatnak meg a mozgás támogatása és a stabilitás növelése érdekében.

Carpal Tunnel Release Műtét: A karpális alagút szindróma kezelésére irányuló műtét során a karpális alagút területén elvégzik az idegcsomó kiszabadítását, hogy enyhítsék a nyomást az idegen.

Ortopédiai egyéb kezelések

Az ortopédiai kezelések széles skáláját alkalmazzák a mozgásszervi rendszeri problémák, sérülések vagy fájdalmak kezelésére. Ezek a kezelések lehetnek konzervatív, azaz nem műtéti megközelítések, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében és a betegség vagy sérülés kezelésében.

 1. Fizikoterápia: A fizikoterápia olyan terápiás gyakorlatokat és mozgásokat foglal magában, amelyek segíthetnek az izomzat erősítésében, az ízületek mozgékonyságának növelésében és a fájdalom csökkentésében.
 2. Gyógyszeres kezelés: Gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók és egyéb gyógyszerek alkalmazása a fájdalom és gyulladás enyhítésére. Egyes esetekben kortikoszteroidokat is alkalmaznak ízületi gyulladás kezelésére.
 3. Sérülésmegelőző gyakorlatok: Az ortopédusok és fizioterapeuták tanácsokat adhatnak a sérülések megelőzésére szolgáló gyakorlatokról, például megfelelő bemelegítés és nyújtógyakorlatok.
 4. Injekciók: Ízületi injekciók alkalmazása gyakran segíthet az ízületek fájdalmának enyhítésében. Például az ízületbe adott hialuronsav-injekciók segíthetnek a csúszófelület javításában és a fájdalom enyhítésében.
 5. Ortopédiai eszközök: Például súlyos ízületi problémák esetén a betegek ortopédiai eszközöket, mint például tartósító pántokat, támogató cipőket vagy protéziseket viselhetnek a mobilitásuk javítása és a tünetek enyhítése érdekében.
 6. Dietetikai és életmódbeli tanácsok
 7. Gipsz és rögzítők: Súlyosabb csonttörések vagy sérülések esetén a gipsz vagy más rögzítők alkalmazása segíthet a csontok helyes gyógyulásában.

Ezek a kezelések a betegség vagy sérülés típusától függően változhatnak, és az ortopédus által végzett részletes vizsgálat és diagnózis alapján kerülnek kiválasztásra. A konzervatív megközelítésnek előnye, hogy elkerüli a műtéti beavatkozás szükségességét, és a beteg gyorsabban térhet vissza a mindennapi tevékenységeihez.