Urológia

Urológia

Mi az az urológia?

Az urológia az az orvosi szakterület, amely a férfi és női húgyúti rendszerrel és a férfi nemi szervekkel foglalkozik. A húgyúti rendszer magába foglalja a veséket, húgyvezetékeket, húgyhólyagot és a húgycsövet. Az urológusok olyan szakemberek, akik specializálódtak ezen szervek betegségeinek diagnosztizálására és kezelésére.

Az urológusok tevékenységi köre széles skálát ölel fel, beleértve a kismedencei problémák, vesekő, hólyagproblémák, prosztatagyulladás, merevedési zavarok és egyéb urogenitális rendellenességek kezelését. Emellett az urológia szakág kapcsolódik az onkológiához is, mivel az urológusok foglalkoznak a veserák, hólyagrák és prosztatarák diagnosztizálásával és kezelésével is.

Az urológia tehát azoknak a szakembereknek a területe, akik a húgyúti rendszer és a férfi nemi szervek különböző problémáival foglalkoznak, és segítenek a pácienseknek megelőzni, diagnosztizálni és kezelni ezeket az egészségügyi problémákat.

Mit vizsgál az urológia?

Az urológia számos területet vizsgál, amelyek a húgyúti rendszerrel és a férfi nemi szervekkel kapcsolatosak. Az urológusok munkája igen széles skálát ölel fel, és a következő területeken végeznek vizsgálatokat és kezeléseket:

 1. Vesék: Az urológia szakterülete a vesékkel is foglalkozik, beleértve a vesekövek diagnózisát és kezelését, a vesefunkciók monitorozását, fertőzések diagnózisát, valamint egyéb veseproblémák kezelését.
 2. Hólyag: Az urológia a  hólyag megbetegedéseivel, például hólyaghurut vagy hólyagdaganatok diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik.
 3. Húgyvezetékek: Az urológia a húgyvezetékek rendellenességeinek, például szűkületeinek vagy elzáródásainak terápiájával is foglalkozik.
 4. Húgycső: Az urológusok foglalkoznak a húgycsővel kapcsolatos problémákkal is, beleértve a húgycsőfertőzéseket, fejlődési rendellenességeket vagy szűkületeket.
 5. Férfi nemi szervek: Az urológia a férfi nemi szervekkel is foglalkozik, ideértve a herezacskót, heréket, prosztatát és péniszt. A prosztatával kapcsolatos problémák, például prosztata megnagyobbodás vagy prosztatarák diagnosztizálása és kezelése szintén az urológia hatáskörébe tartozik.
 6. Férfi meddőség: Az urológusok, azon belül is az erre specializált szakemberek, az andrológusok segítenek a férfi meddőség okainak kiderítésében és kezelésében.
 7. Szexuális diszfunkciók: Az urológusok foglalkoznak a szexuális diszfunkciókkal, mint például az erektilis diszfunkció (merevedési zavar).
 8. Urogenitális onkológia: Az urológusok diagnosztizálják és kezelik az urogenitális rendszerrel kapcsolatos daganatokat, például veserák, hólyagrák és prosztatarák.

Ezen területek mindegyikére az urológusok szakértelme kiterjed, és segítenek a pácienseknek megérteni, kezelni és megelőzni az egészségügyi problémákat. Az urológusok rendszeres szűrővizsgálatokat, diagnosztikai eljárásokat és kezeléseket végeznek, hogy megőrizzék és helyreállítsák a páciensek urogenitális egészségét.

Mit csinál az urológus?

Az urológusok, ahogyan korábban is említésre került, a húgyúti rendszerrel és a férfi nemi szervekkel kapcsolatos problémák diagnosztizálásával és kezelésével foglalkoznak. Az urológusok munkája széleskörű és szerteágazó. Az urológusok széles tudással bírnak az urogenitális rendszer anatómiájáról, fiziológiájáról és kórtanáról. Az alábbiakban néhány konkrét feladatukat és tevékenységüket lehet olvasni:

 1. Betegfelvétel és anamnézis felvétele: Az urológusok először részletesen megbeszélik a pácienssel a panaszait, tüneteit, amik az orvoshoz vitték, valamint a korábbi és jelenlegi egészségügyi állapotát. Az anamnézis segíti az orvost a helyes diagnózis és kezelés kialakításában.
 2. Fizikális vizsgálat: Az urológusok elvégzik a szükséges fizikális vizsgálatokat, például tapintást, veseballotálás vagy más specifikus, műszeres vizsgálatokat a hólyag, vesék, prosztata vagy más urogenitális szervek állapotának felmérésére.
 3. Diagnosztikai vizsgálatok: Az urológusok számos diagnosztikai vizsgálatot rendelhetnek el a pontos diagnózis érdekében, beleértve a vérvizsgálatokat, vizeletvizsgálatokat, ultrahangvizsgálatokat, CT-vizsgálatokat, MRI-vizsgálatokat és egyéb speciális képalkotó eljárásokat.
 4. Kezelési terv kialakítása: Az urológusok a diagnózis alapján egyéni kezelési terveket állítanak össze. Ez lehet gyógyszeres kezelés, sebészeti beavatkozás, sugárterápia vagy más terápiás megközelítés, attól függően, hogy mi a legmegfelelőbb a beteg számára.
 5. Sebészeti beavatkozások: Az urológusok sebészeti beavatkozásokat is végezhetnek, például veseműtétet, hólyag- vagy prosztataműtétet, here- vagy húgycsősebészeti eljárásokat.
 6. Krónikus betegségek kezelése: Az urológusok foglalkoznak krónikus betegségek, például vesebetegségek, krónikus prosztatitisz vagy húgyúti fertőzések hosszú távú kezelésével is.
 7. Szűrővizsgálatok: Az urológusok részt vesznek szűrővizsgálatokban, például prosztatarák szűrésében, ahol a korai stádiumban történő felismerés kulcsfontosságú a sikeres kezelés szempontjából.
 8. Tanácsadás és oktatás: Az urológusok tanácsokat adnak a pácienseknek az egészséges életmód fenntartásával kapcsolatban, és információt nyújtanak az urogenitális rendszerrel kapcsolatos problémák megelőzésére.

Az urológusok tehát sokféle szakterületen dolgoznak annak érdekében, hogy megértsék, diagnosztizálják és hatékonyan kezeljék a húgyúti rendszer és a férfi nemi szervek különböző problémáit.

Milyen tünetek esetén forduljunk urológushoz?

Számos tünet esetén érdemes felkeresni az urológust, mivel ezek a jelek lehetnek a húgyúti rendszer vagy a férfi nemi szervek problémáira utaló jelek. Az alábbiakban néhány olyan tünetet lehet olvasni, amelyek esetén javasolt lehet az urológushoz fordulás:

Vesékkel kapcsolatos tünetek:

 1. Derékfájdalom: Állandó vagy hirtelen fellépő fájdalom deréktájon, amely a vesék területére lokalizálódik.
 2. Véres vizelet: A vizeletben látható vér lehet vesekő, hólyag, húgycső vagy egyéb veseprobléma jele.
 3. Gyakori vizeletürítés: Ha gyakori a vizelési inger, akár éjszaka is, és ez nem magyarázható más okokkal, például fokozott folyadékbevitellel.
 4. Fájdalmas vizelés: Égő, kellemetlen érzés vagy fájdalom a vizelés során, ami lehet cisztitisz vagy egyéb húgyúti infekció tünete.
 5. Vizeletvisszatartás: Az akadályozott vagy nehezen induló vizeletsugár, vagy az érzés, hogy nem tud teljesen kiürülni a hólyag.
 6. Fájdalom a húgycsőben: Fájdalom vagy érzékenység a húgycsőben, amely lehet fertőzés vagy más rendellenesség következménye.
 7. Prosztatafájdalom: A prosztata területén érzett fájdalom, kellemetlen érzés.
 8. Gyakori vagy fájdalmas vizelés: A prosztataproblémák leggyakrabban megjelenő tünete a vizelési rendellenességek megjelenése. Ez jelentkezhet fájdalmas vizelés, akadozó vizelés formájában.
 9. Merevedési problémák: A merevedési zavarok is kivizsgálást igényelhetnek a prosztatával kapcsolatban.
 10. Herefájdalom: Fájdalom vagy kellemetlen érzés a herezacskó vagy a here területén.
 11. Dudorok vagy duzzanatok: Az észlelt dudorok, duzzanatok a here állományában vagy egyéb kemény tapintatú eltérések az orvos felkeresését igényelhetik, azonnal.

Ezen tünetek bármelyikének jelenléte esetén fontos, hogy az érintett szervvel kapcsolatos problémák kizárása vagy kezelése érdekében konzultáljon az urológussal.

Melyek a leggyakrabban előforduló urológiai betegségek?

Az urológiai betegségek a húgyutak és a nemi szervek rendellenességeit foglalják magukban. A leggyakoribb urológiai betegségek között találhatók különféle kórképek mind nőknél, mind férfiaknál. Az alábbiakban található néhány olyan betegség, amelyek gyakran előfordulnak:

Nőknél:

 1. Hólyaghurut (cystitis): Ez a hólyag gyulladását jelenti, és gyakran a húgyhólyagba jutó baktériumok miatt alakul ki, többnyire ascendáló, felszálló módon. Gyakori vizelési ingerrel, fájdalommal és égő érzéssel, esetleg véres vizelettel jár. A köznyelvben használt felfázás kifejezés maga a cystitis.
 2. Húgyúti fertőzések (felső húgyutak fertőzése): A felső húgyutakat érintő fertőzések a veséket és a húgyvezetékeket is magukba foglalhatják.
 3. Hólyagproblémák: Hólyagproblémák gyakran előfordulhatnak, hólyaggyengeség, interstitialis cystitis, krónikus hólyaggyulladás formájában. A hólyaggyengeség lehet veleszületett vagy szerzett, melynek hátterében a hólyag tartószalagjainak gyengesége áll.
 4. Endometriózis: Ez egy olyan állapot, amikor a méh belső rétege, az endometrium, a méhen kívül is nő, például a húgyhólyagon vagy a petefészkeken. Ez igen nagy fájdalommal járhat, ugyanis a menstruációs ciklust követő magatartással bír, tehát az endometriózis-szigetekből is vér távozik a menstruáció alatt, így okozva akár véres vizeletet.
 5. Vesekő: A vesekövek a nőket is érinthetik, és fájdalmat, vérzést vagy gyakori vizelési ingereket okozhatnak.
 6. Vaginális prolapsus: A hüvelyfalak vagy más női medencei szervek süllyedése, ami a tartószalagok gyengeségéből adódik. Sokszor figyelhető meg természetes szülés után.
 7. Hólyagrák: Nőknél is kialakulhat hólyagrák. A húgyhólyagrák egyik legnagyobb kockázati tényezője a dohányzás, ugyanis a cigarettából származó méreganyagok nagy része a vizelettel ürül.

Férfiaknál:

 1. Prosztatagyulladás: A prosztata gyulladása, amely akut vagy krónikus is lehet. Gyakran jár fájdalommal, vizelési nehézségekkel, tünetmentes bakteriuriával.
 2. Húgyhólyagdaganatok: A korábbiakban leírt kockázati tényezők a férfiak esetében is helytállóak. A hólyagdaganatok leggyakoribb tünete a véres vizelet, ami gykaran fájdalommentes.
 3. Erektilis diszfunkció: Az erektilis problémák, amelyek a merevedési képesség csökkenését okozzák. Az erektilis diszfunkció hátterében több tényező is szerepet játszhat, és fontos megállapítani, hogy mi a pontos ok, és aszerint kezelni.
 4. Húgyúti fertőzések: Bár nőknél gyakoribba a húgycső anatómiája miatt, férfiak is szenvedhetnek húgyúti fertőzésektől. A húgycsőgyulladás leggyakoribb oka STD.
 5. Herezacskó problémák: Például hereatrófia vagy herezacskó gyulladása.
 6. Prosztatarák: A prosztatarák a férfiaknál az egyik leggyakoribb daganattípus.
 7. Benignus prosztata hiperplázia (BPH): A prosztata megnagyobbodása, ami gyakran idősebb férfiaknál fordul elő, és vizelési problémákat okozhat.
 8. Vesekő: Kisebb, kemény képződmények a vesékben, amelyek a vizeletben található ásványi anyagok lerakódásából képződnek.

Ha valaki bármilyen urológiai problémákval küzd, fontos, hogy szakorvoshoz forduljon a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

Milyen vizsgálati lehetőségek vannak az urológia terén UrológiaiKözpontunkban?

Az urológiai vizsgálatok és kezelések széles skáláját alkalmazzák az urogenitális rendszer és a férfi nemi szervek különböző problémáinak diagnosztizálására és kezelésére. Az alábbiakban néhány fontos vizsgálati lehetőséget és kezelési módot olvashatnak:

 1. Ultrahangvizsgálatok: az ultrahang nagy előnye, hogy nem invazív, könnyen elérhető, és a kismedencei szervek és a here vizsgálatára alkalmas, mert nem jár sugárzással. Éppen emiatt bámikor ismételhető.

  • Kismedencei ultrahang: Ezen vizsgálat segítségével megvizsgálhatók a medencei szervek, beleértve a húgyhólyagot, a prosztatát (férfiaknál), a méhet és petefészkeket (nőknél).
  • Hereultrahang: A herezacskó, a herék és a mellékherék vizsgálatára használt ultrahangvizsgálat.
 2. Uroflow vizsgálat: A vizsgálat segítségével mérhető a vizelet áramlási sebessége és mennyisége. Segít az urológusnak megvizsgálni a vizeletürítés dinamikáját és az esetleges obstrukciókat felfedezni.
 3. Húgycső- és hólyagtükrözés (cisztoszkópia): Ez egy olyan endoszkópos eljárás, amely során egy vékony csövet (cisztoszkóp) vezetnek be a húgycsövön keresztül a hólyagba. Segít a hólyag és a húgycső állapotának közvetlen vizsgálatában, és lehetővé teszi az orvos számára a kisebb beavatkozások, mint például kövek eltávolítását vagy szövetmintavételt.
 4. Vesebiopszia: Szövetmintavétel a veséből, amely segít a daganatok, ciszták vagy más rendellenességek diagnosztizálásában.
 5. Vese- és hólyagfunkciós vizsgálatok: Például a vese kiválasztóműködésének vizsgálata, és a hólyag urodinamikai vizsgálata.
 6. Intravénás urográfia: Kontrasztanyag alkalmazásával készült röntgenfelvételek, amelyek segítenek a vesék, hólyag és húgyutak vizsgálatában.
 7. Prostate-specific antigen (PSA) vizsgálat: A prosztata állapotát ellenőrző vérvizsgálat, amely a prosztatarák diagnózisában segíthet.

Az UrológiaiKözpont terápiás lehetőségei:

 1. Frenulotomia (fitymafék) műtét:
   • A frenulotomia egy olyan műtéti eljárás, amely során a fitymafék rövidségének problémáját kezelik. A műtét során a fitymafék feszültségét csökkentik vagy eltávolítják, amely segíthet a fityma mozgékonyságának növelésében.
 2. Hólyagkatéterezés:
   • A hólyagkatéterezés egy olyan eljárás, amely során egy vékony csövet (katétert) vezetnek be a húgycsövön keresztül a hólyagba. Ez lehet ideiglenes vagy tartós katéterezés, és segít a vizeletürítésben, amennyiben vizeletelakadás van és emellett műtétek során is alkalmazzák.
 3. Vesekövesség kezelése:
   • A vesekövesség kezelése többféle módon történhet, a kő típusától és méretétől függően. Néhány kezelési lehetőség Központunkban:
   • ESWL (extracorporeal shock wave lithotripsy): Külső ultrahangos lökéshullámokkal a vesekő kisebb darabokra zúzása, elősegítve a kiürülését.
   • Ureteroszkópia: Egy vékony csövet (ureteroszkóp) vezetnek be a húgycsövön keresztül a húgyvezetékbe a kő eltávolításához.
   • Percután nefrolitotómia: A vesekő eltávolítása egy apró bemetszésen keresztül a bőrön keresztül.
 4. Vesekőzúzás:
   • A vesekőzúzás azt jelenti, hogy a vesekövet kisebb darabokra zúzzák, hogy könnyebben ki tudjon ürülni a szervezetből.