Allergológia

Allergológia

Mi az az allergológia?

Az allergológia az a tudományág, amely az allergiás betegségekkel foglalkozik. Az allergiás betegségek olyan állapotok, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a szervezet túlzottan reagál bizonyos anyagokra, amelyek általában ártalmatlanok lennének. Ezeket az anyagokat allergéneknek nevezik. Az allergének olyan dolgok lehetnek, mint például a pollen, poratkák, penészgombák, állatszőr, élelmiszerek, gyógyszerek vagy rovarcsípések.

Az allergológus olyan szakorvosok, aki az allergiás megbetegedések diagnosztizálására és kezelésére szakosodott. Az allergológus által felállított diagnózis a legtöbb esetben allergiavizsgálatokon alapul, például bőrpróbákon vagy vérvizsgálatokon. Az allergológus segít azonosítani az allergiás reakciók kiváltó okait, és terápiás kezeléseket, tanácsokat nyújt a tünetek enyhítésére vagy a kiváltó okok elkerülésére.

Az allergológia szorosan kapcsolódik az immunológiához, mivel az allergiás reakciók az immunrendszer túlzott válaszát jelentik bizonyos anyagokra. Az allergiás betegségek közé tartoznak például az allergiás rhinitis (szénanátha), az asztma, az élelmiszerallergiák és az ekcéma.

Mit vizsgál az allergológia?

Az allergológia a következőkkel foglalkozik:

 1. Allergiavizsgálatok: Az allergológusok különböző vizsgálatokat alkalmaznak az allergiás reakciók okainak azonosítására. Ezek közé tartoznak a már korábban említett

  bőrpróbák, a vérvizsgálatok és az eliminációs diéta. A bőrpróbák során apró mennyiségű allergént csepegtetnek a bőrre, majd figyelik az esetlegesen kialakuló bőrreakciókat. A vérvizsgálatok során pedig az allergén-specifikus antitestek szintjét mérik.
 2. Allergiás betegségek diagnosztizálása: Az allergológusok segítenek azonosítani és diagnosztizálni különböző allergiás betegségeket, mint például az allergiás rhinitis, asztma, ekcéma, élelmiszerallergiák és más allergiás reakciókat.
 3. Terápiás kezelések: Az allergológusok terápiás kezeléseket javasolnak az allergiás tünetek enyhítésére. Ezek lehetnek antihisztaminok, szteroidok, vagy immunterápia (allergén-specifikus immunterápia), amely a szervezetet fokozatosan szoktatja hozzá az allergénekhez, csökkentve ezzel az immunrendszer túlzott reakcióját.
 4. Tanácsadás és oktatás: Ugyanakkor az allergológusok tanácsot is nyújtanak az allergének elkerülésére, az életmódbeli változásokra, és segítenek a betegeknek megérteniük, hogyan kezelhetik az allergiás állapotokat, hogy a legkevésbé rontsa a mindennapi tevékenységüket.

Az allergológia tehát széles területet ölel fel, és az allergológusok segítenek azonosítani, kezelni és megelőzni az allergiás betegségeket.

Mit csinál az allergológus?

Az allergológus a beteg vizsgálata során a következő lépéseket hajtja végre, hogy azonosítsa az allergiás reakciókat, diagnosztizálja a betegséget, és terápiás kezelést javasoljon:

 1. A beteg kikérdezése (anamnézis felvétele): Az allergológus először részletesen kikérdezi a beteget az allergiás tüneteiről, azok kialakulásáról, időtartamáról, valamint a lehetséges kiváltó okokról. Fontos információkat gyűjt a betegség előzményeiről és a családi anamnézisről is.
 2. Fizikális vizsgálat: Az allergológus általános fizikális vizsgálatot végez, és különös figyelmet szentel az allergiás tünetekre, például a bőrkiütésekre, orr- és szemtünetekre, valamint a légzési nehézségekre.
 3. allergénnel végzett bőrpróba: Az allergológus bőrpróbát alkalmazhat, amely során kis mennyiségű különböző allergének kerülnek a bőrre. Az esetleges bőrreakciók alapján azonosíthatók azok az allergének, amelyekre a páciens túlérzékeny.
 4. Vérvizsgálat: A vérvizsgálat során az allergológus ellenőrzi a vérben jelen lévő allergén-specifikus antitestek (IgE-antitestek) szintjét. Ez is segít az allergén azonosításában.
 5. Eliminációs diéta: Élelmiszerallergia gyanúja esetén az allergológus eliminációs diétát is javasolhat, amely során bizonyos élelmiszerek étrendből való eltávolításával próbálják meg kideríteni, melyik étel okozhatja a tüneteket.
 6. Környezeti tényezők elemzése: Az allergológus vizsgálhatja a páciens környezetét, hogy azonosítsa az esetleges potenciális lakó- vagy munkahelyi allergéneket, például polleneket, penészgombákat vagy állatszőrt.

Miután az allergológus azonosította az allergéneket és diagnosztizálta a betegséget, terápiás tervet készít. Ez magában foglalhatja gyógyszerek, immunmodulációs kezelések, allergén-specifikus immunterápia vagy életmódbeli változások javaslatát.

Az allergológus munkaköre tehát az allergiás betegségek diagnosztizálására, kezelésére, és az allergiás tünetek okainak azonosítására összpontosul. A betegoktatás is fontos része a munkájuknak, hiszen a páciensek számára segítséget nyújtanak az allergiás reakciók megelőzésében és kezelésében.

Milyen tünetek esetén forduljunk allergológushoz?

Allergológushoz fordulhatunk, ha olyan tüneteket tapasztalunk, amelyek allergiás reakcióra utalnak. Az allergiás tünetek sokféle formában jelentkezhetnek, és az allergológus szakértelme segíthet az azonosításban és a megfelelő kezelés kiválasztásában. Néhány gyakori allergiás tünet közé tartozik:

 1. Szénanátha (allergiás rhinitis): Ismétlődő orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, viszkető orr vagy szemek, könnyezés, fejfájás.
 2. Asztma: Légzési nehézség, köhögés, zihálás, mellkasi szorító érzés.
 3. Bőrreakciók: A bőrreakciók különbözö formában jelentkezhetnek. Előfordulhatnak viszketés, csalánkiütés, ekcéma, esetleg apró hólyagok formájában.
 4. Élelmiszerallergiák: Száj- vagy arcduzzanat, bőrkiütések, hányinger, hasmenés, nehézlégzés, anafilaxiás reakciók (ritka, de súlyos esetekben).
 5. Légszomj: A súlyos allergiás reakciók mindig anafilaxia kialakulásával fenyegetnek, ami jelentkezhet légzési nehézség vagy fulladásérzés formájában. Ilyen esetben azonnal a mentő értestendő, és a továbbiakban  pedig az allergológus segítségével az allergia okának felkutatása.
 6. Szemtünetek: Viszkető, vörös vagy könnyező szemek, esetleg allergiás kötőhártyagyulladás.
 7. Ekcéma: Vörös, viszkető bőrkiütések, gyulladt területek.
 8. Influenzaszerű tünetek: Általános rosszullét, fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalmak, amelyek allergiára utalhatnak, például pollenallergia esetén.

Mindemellett kiemelendő, hogy az allergiás tünetek nagyon egyéni jellegűek lehetnek, és az allergiás reakciók sokféle anyag, például pollen, poratkák, állatszőr, élelmiszerek vagy rovarcsípések miatt kialakulhatnak. Ha bármilyen allergiás tünetet tapasztal, és azok ismétlődnek vagy súlyosbodnak, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. Az allergológus elvégzi a szükséges vizsgálatokat, azonosítja az allergéneket, és megfelelő terápiás tervet dolgoz ki a fennálló vagy visszatérő tünetek kezelésére.

Melyek a leggyakrabban előforduló allergiák?

A leggyakoribb allergiák között szerepelnek hazánkban az élelmiszerallergiák, a pollenallergiák, a háztartási allergének, a környezeti allergének, az állatokra, tollakra adott allergiás reakciók. Nézzük meg ezeket külön-külön:

Élelmiszerallergiák:

 1. Tejallergia: Tejtermékekre adott túlérzékenység, amely tüneteket okozhat, mint például bőrkiütések, hasi fájdalom, puffadás és emésztési problémák. Azonban a tejre adott allergiás reakción belül mindenképpen el kell különíteni, hogy az adott esetben laktózérzékenységről, tejfehérje-allergiáról vagy esetleg tejfehérje-intoleranciáról van- e szó.
 2. Tojásallergia: A tojás fehérjéjére adott allergiás reakció jóval gyakrabban fordul elő, mint a sárgájára való allergia. Ez kiütéseket, hasi fájdalmat és más tüneteket válthat ki. Gyakran úgynevezett keresztallergiaként fordul elő a tejfehérje-allergiával.
 3. Diófélék allergiái: Például mogyoró- vagy dióallergia, amely súlyos reakciókat, például anafilaxiás sokkot is okozhat.

Pollenallergiák:

 1. Szezonális pollinózis (szénanátha): Pollenekre, például fű, fa és gyomnövények pollenjeire adott reakció, amelyet tavasszal vagy nyáron tapasztalhatnak az érintettek.

Háztartási allergének:

 1. Poratkák: A poratka kis méretű, mikroszkopikus élőlény, amely a porban él. Ezek az atkák az emberi és állati hámsejtekkel, valamint más szerves anyagokkal táplálkoznak. A házporatka a Dermatophagoides pteronyssinus és a Dermatophagoides farinae fajokhoz tartozik, és szorosan kapcsolódik a háziporhoz, szőnyegekhez, matracokhoz, párnákhoz, valamint más olyan területekhez, ahol a porszemcsék és a szerves anyagok jelen vannak.
 2. Állati szőr: Macskák, kutyák és más háziállatok szőrére adott allergiás reakciók is igen gyakran megfigyelhetőek.
 3. Penészgombák: Nedves helyeken, például fürdőszobákban és konyhákban élő penészgombák által kiváltott allergiás tünetek.

Környezeti allergének:

 1. Por és pollenek: Beltéri por, kültéri pollenek és egyéb környezeti allergének, amelyek légzőszervi tüneteket, köhögést, tüsszögést, orrfolyást okozhatnak.
 2. Gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerekre adott allergiás reakciók szintén gyakran megfigselhetőek. Ezek általában kiütés formájában jelentkeznek..

Állatok és tollakra adott allergiák:

 1. Állatallergiák: Az állatok (kutyák, macskák, kisemlősök) környezetében található allergénekre adott reakciók.
 2. Tollallergiák: Tollpárnák, paplanok, madarak, papagájok tollaira adott allergiás reakciók.

Ezek a leggyakoribbak az előforduló allergiák közül, és fontos megjegyezni, hogy minden allergiás eset egyedi lehet a saját allergiás érzékenységében és reakcióiban. Az allergológusok segítenek azonosítani az allergéneket és kezelési tervet kidolgozni a tünetek enyhítése vagy azok kiváltó okainak elkerülése érdekében.

Milyen vizsgálati lehetőségek vannak az allergológia terén Allergiaközpontunkban?

Az allergológia területén számos diagnosztikai módszer és vizsgálati lehetőség áll rendelkezésre a különféle allergiás megbetegedések és állapotok kivizsgálására. Az alábbiakban lehet olvasni néhány vizsgálati módszert különböző allergiás reakciók és kórképek esetén:

Általános allergológiai vizsgálatok:

 1. Multiplex allergiateszt: Többféle allergénre, például pollenekre, állatszőrre, élelmiszerekre, végzett vérvizsgálat.
 2. Komponens alapú allergiateszt: Az allergének egyes összetevőire, például egyes fehérjékre történő vizsgálat, amely pontosabb információkat nyújthat.
 3. Vérvizsgálat: Az immunoglobulin (IgE) szintjének mérésére szolgál, amely az allergiás reakciókban szerepet játszik.
 4. Prick teszt: Kis mennyiségű allergén kerül a bőrre, és az esetleges bőrreakciók alapján azonosíthatók az allergének.
 5. Epicután teszt: Allergén tartalmú tapaszokat helyeznek a bőrre, és az esetleges bőrreakciók segítségével azonosíthatók az allergének. Az epicutan teszttel ellentétben itt jóval hosszabb ideig, napokig maradnak a bőrön az allergént hordozó tapaszok, és az értékelés így napok múlva történik.

Asztma és légzőszervi vizsgálatok:

 1. Asztma vizsgálata: Légzésfunkciós vizsgálatok, mint például spirometria és peak flow mérés, amelyek az asztma diagnózisában és kezelésében segítenek.
 2. Légzésfunkciós vizsgálat: Az érintett személy légzési képességét méri.

Élelmiszerallergia és ételintolerancia vizsgálatok:

 1. Hidrogén kilégzési teszt: Az élelmiszerintoleranciák, például laktózérzékenység kimutatására szolgál.
 2. Laktózérzékenység teszt: A laktózintolerancia kimutatására alkalmas vizsgálómódszer.

Egyéb allergiák és kórképek:

 1. Fogászati allergiavizsgálatok: Az esetleges fogászati anyagokra adott allergiás reakciók kimutatása.
 2. Munkahelyi allergiavizsgálatok: Az allergénekkel való érintkezés következtében kialakuló munkahelyi allergiák kivizsgálása.
 3. Ritka allergiás kórképek: Speciális vizsgálatok és genetikai tesztek az olyan ritka allergiás kórképek, mint például az angioödéma vagy a mastocytosis, diagnózisának segítésére.
 4. Immunológiai kórképek: Különböző immunológiai vizsgálatok az immunrendszer állapotának felmérésére.
 5. Helicobacter pylori vizsgálat: A gyomorfekély és egyéb emésztőrendszeri problémák esetén alkalmazott teszt.

Az Allergiaközpont terápiás lehetőségei:

Allergiaközpontunk allergológusai szakértők az allergiás megbetegedések diagnosztizálásában és kezelésében. Az allergia terápiája a következő módszerek egy vagy több kombinációját tartalmazhatja, amelyeket az allergológus a páciens egyedi igényei és állapota alapján választ ki:

 1. Immunterápia (Allergiás deszenzitizáció): Ez a terápiás megközelítés a leginkább specifikus és célzott. Az immunterápia során a páciens kis mennyiségű allergént kap, majd az adagot fokozatosan növelik. Célja az immunrendszer "hozzászoktatása" az adott allergénhez, így csökkentve vagy megszüntetve az allergiás reakciókat. Immunterápia két formában lehet elérhető: injekciós (allergén-injekciók) vagy szublingvális (nyelven keresztül történő terápia, allergén-tabletták).
 2. Gyógyszeres kezelés: Az allergológus gyógyszereket is felírhat az allergiás tünetek kezelésére. Ezek közé tartozhatnak antihisztaminok, orrspray-k, szteroidok, leukotrién-receptor antagonisták és egyéb gyógyszerek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében vagy azok kialakulásának megelőzésében.
 3. Életviteli tanácsok és kiváltó tényezők elkerülése: Az allergológus tanácsokat adhat az allergének elkerülésére, például a háziállatok szőrének minimalizálása, poratkák elleni intézkedések vagy élelmiszerintolerancia esetén bizonyos élelmiszerek elkerülése.
 4. Follow-up és kezelési terv kialakítása: Az allergológus által kidolgozott személyre szabott kezelési terv magában foglalja az éves vagy időszakos vizsgálatokat, a gyógyszerek szükség szerinti beállítását, valamint az esetleges tünetek kezelését.

Allergiaközpontunk allergológusainak szakértelme segíthet az allergiás betegségek hatékony kezelésében és a tünetek enyhítésében. Minden esetben fontos a helyesdiagnózis és terápiás terv kialakítása.